Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Azvarlitorul de vina

ISBN/ISSN: 978-606-39-0788-3
Pret de coperta: 35,00 RON
35,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea Azvarlitorul de vina este a patra si cea mai recenta carte aparuta in colectia COGITO, fiind precedata de Viata prin ochii unui avocat, Cugetarile unui jurist si Reflectii si rime din pretoriu adunate.
Aceasta este o continuare, oarecum fireasca, a primelor trei din seria COGITO, proband promisiunea ca am ramas loial domeniului extrajuridic, continuand sa scriu eseuri, rime si cugetari.
Scrisul este pentru mine una dintre modalitatile de evadare din colivia profesionala, in care am intrat de bunavoie si nesilit de nimeni. A scrie altceva decat lucrari profesionale este una dintre pasiunile mele, care ma incarca pozitiv si ma ajuta, totodata, sa-mi exercit cu placere profesia de avocat si cea de cadru didactic.
Desi n-am urmarit acest lucru, recitind textele mi-am dat seama ca prezenta carte poarta amprenta pandemiei pricinuite de parsivul coronavirsus SARS – CoV-2, caci aproape intreg continutul sau a fost scris in vremea pandemiei. Astfel, in cuprinsul lucrarii se gasesc eseuri precum: Impredictibilul loveste orbeste, asa cum ii sta lui bine, Despre imunitate, impredictibilitate si coronavirusul SARS – COV-2 sau Diagnostic si tratament in vreme de criza.
Aduc la cunostinta cititorului ca lucrarea este alcatuita din trei parti. Prima parte este destinata eseurilor, a doua este rezervata unor rime, iar ultima are in continutul sau cugetari (maxime, aforisme, proverbe, adagii).
 
Seria COGITO cuprinde 4 carti scrise de Mihai Adrian Hotca, respectiv:
- Viata prin ochii unui avocat;
- Cugetarile unui jurist;
- Reflectii si epigrame din pretoriu adunate;
- Azvarlitorul de vina.

Prima carte cuprinde – Viata prin ochii unui avocat – o colectie de eseuri scrise, de catre un avocat, despre teme vechi si noi importante ale societatii, in scopul evadarii episodice din cutia socio profe¬sionala specifica, pentru a observa si analiza lumea in plenitudinea ei. Cititorii vor gasi eseuri despre sistemul ticalosit, statul paralel, modestie, empatie, incom¬petenta, liber arbitru, temperament, caracter si despre multe alte subiecte abordate, in principal, din perspectiva omului ata¬sat de societatea din care face parte si, totodata, ca fructe oprite sau exotice fata de me¬niul oferit de profesia de jurist.
 
A doua carte – Cugetarile unui jurist – are doua parti. Prima parte este destinata unor noi eseuri despre subiecte interesante ce framanta societatea postmoderna, iar a doua reuneste aforisme, cugetari si adagii ce apartin autorului sau unor mari ganditori. Aceasta carte este dovada ca autorul a continuat sa acorde timp de reflectie ambelor personaje, adica atat juristului, cat si nejuristului, chiar daca in mod disproportionat (in favoarea primului), avand credinta ca cel care exercita profesia intr-o maniera in care aceasta este mai degraba echivalenta unui hobby si-a gresit vocatia.

A treia carte – Reflectii si epigrame din pretoriu adunate – intregeste seria COGITO. Prima parte a lucrarii – intitulata REFLECTII – completeaza opiniile exprimate in precedentele doua ale seriei. Aceasta parte analizeaza puncte de vedere despre subiecte importante sau actuale relevante. Inter alia, sunt abordate teme, precum: Novicele si specialistul; Eroii, gloria si uitarea invinsilor sau anonimilor; Suntem suma relatiilor noastre; Constiinta si inteligenta artificiala; Partidele politice – organizatii anacronice; Culegatorii de scame; Consideratii despre limbajul trupului; Suntem ceea ce gandim; Avalansa informatiilor s.a. Cea de-a doua parte a cartii – denumita RIME DIN PRETORIU ADUNATE – este destinata unor texte rimate prin care am incercat sa pun in lumina anumite cusururi sau virtuti umane ori sa surprind in forme neconventionale teze si aspecte din societate. Acestea au fost inspirate fie de protagonisti ai pretoriului (salilor de judecata), de alti participanti la actul de justitie ori de intamplari aflate in mai mare sau mai mica legatura cu fenomenul juridic. Dintre titlurile epigramelor, cu caracter de exemplu, mentionam: Justitia; Avocatul; Procurorul; Grefierul; Ciolanul puterii; Pantofii; Scuza si acuza; Tu ce faci pentru tara?; Democratia si dictatura etc.

A patra carte din seria COGITO este cea de fata.

Detalii tehnice
Data aparitiei18 mar. 2021
Categorie generalaVariae
Numar pagini208
Format130x200 mm
Tip copertaCarte brosata