Lucrarea reprezinta primul demers stiintific care trateaza exclusiv sistemul sanctionator aplicabil persoanelor juridice, realizand o analiza in profunzime a tuturor institutiilor de drept penal si procesual penal utilizate in aplicarea pedepselor. Partea intai este dedicata masurilor preventive, care in actuala configuratie legala patrund nepermis de mult in sfera sistemului sanctionator. Sunt analizate numeroasele probleme care au aparut pana acum, precum si cele care pot aparea in continuare in practica judiciara, insotite de propuneri de lege ferenda pentru reformarea acestei institutii.
A doua parte a lucrarii este dedicata nucleului dur al sistemului sanctionator: pedeapsa principala si pedepsele complementare, tratate prin prisma legislatiei, a doctrinei si a jurisprudentei nationale si de drept comparat. Aceeasi atentie este acordata si procesului de individualizare a pedepselor, centrat pe criteriile specifice persoanelor juridice, precum cifra de afaceri sau activul patrimonial, utilizate in stabilirea cuantumului amenzii. De asemenea, sunt prezentate criteriile de individualizare a pedepselor propuse in literatura de specialitate pentru persoanele juridice, completate de un amplu examen de practica judiciara.
Partea a treia contureaza premisele unei noi viziuni asupra sistemului sanctionator, pornind de la masurile de compliance (conformitate) care si-au gasit deja consacrarea in codurile penale occidentale. Alaturi de acestea, a fost analizata importanta auditului, a managementului riscului sau a criteriilor de evaluare a persoanelor juridice in domeniile specifice de activitate pentru individualizarea pedepselor si pentru determinarea (in)existentei vinovatiei. Partea finala este dedicata noilor instrumente juridice de exercitare a actiunii penale si sanctionare din dreptul comparat, precum deferred prosecution agreements sau les conventions judiciaires d'intérêt public, completand un material util atat celor care studiaza aceasta materie, cat si practicienilor.