Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Revista romana de drept privat, Nr. 3/2011

ISBN/ISSN: 1843-2646
40,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Revista romana de drept privat si-a inceput aparitia din anul 2007, sub deviza "Totul sub semnul discutiei". Este o publicatie bimestriala ce reuneste in Colegiul redactional  tineri specialisti cunoscuti in domeniu, de la universitatile din Bucuresti si Cluj-Napoca; activitatea lor se desfasoara beneficiind de indrumarea Consiliului stiintific, format din personalitati recunoscute din tara si strainatate (Franta, Québec).

Scopul revistei este de a forma un cadru modern si coerent de dezbatere juridica, tematizat anual sub emblema unei personalitati a dreptului privat roman.

Devenita membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, Romania trebuie sa faca fata unor noi provocari juridice. Formularea unor opinii articulate, elaborarea unor teze si teorii bine fundamentate, apte sa serveasca cunoasterii, interpretarii si aplicarii reglementarilor interne, comunitare si internationale, precum si fundamentarii diferitelor politici interne si comunitare, sunt imperios necesare, daca vrem ca Romania sa devina un veritabil actor pe scena economica si politica europeana sau internationala, iar nu sa ramana un simplu spectator. Or, dreptul privat este chemat sa-si aduca o contributie esentiala in aceasta privinta, iar o revista de stricta specialitate care sa serveasca acest scop poate reprezenta un instrument foarte util.

Tocmai de aceea, si venind in intampinarea acestor necesitati sau tendinte, Revista romana de drept privat isi propune sa constituie un cadru adecvat, deschis oricaror analize, discutii si comentarii aprofundate si deopotriva critice ale problemelor actuale sau viitoare din sfera dreptului privat, care sa se situeze la nivelul exigentelor teoretice si practice ale secolului XXI si sa raspunda astfel nevoilor de perfectionare sau de reforma a institutiilor dreptului privat, de adaptare sau unificare a practicii judiciare, dar si de elaborare a unor noi constructii teoretice care sa fundamenteze politicile de reforma economica, sociala ori institutionala, dupa caz.

In honorem Francisc Deak

I. RESTITUTIO
Francisc Deak – Optiunea între instanta penala si cea civila si intre temeiul delictual ori contractual al rspunderii civile

II. DOCTRINA – Studii, articole, comentarii
Lacrima Rodica Boila – Argumente privind consacrarea abuzului de drept ca o ipoteza distincta de raspundere civila in dreptul roman
Claudiu Constantin Dinu – Procedura cu privire la cererile cu valoare redusa in contextul Noului Cod de procedura civila
Ilioara Genoiu – Petitia de ereditate in Noul Cod civil
Paul Pop, Diana Grosu – Mijloace procedurale prevzute pentru unificarea practicii instanTelor judectoresti in lumina prevederilor Noului Cod de procedura civila
Andreea Tabacu – Citarea si comunicarea actelor de procedura potrivit Noului Cod de procedura civila
Gheorghe-Liviu Zidaru – Consideratii cu privire la normele de competenta cuprinse in Noul Cod de procedura civila. Competenta materiala (I)

III. PRACTICA JUDICIARA
Din nou despre neconstitutionalitatea art. 29 alin. 1 din Legea nr. 10/2001, republicata, cu modificarile ulterioare (Decizia Curtii Constitutionale nr. 830 din 8 iulie 20081) referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 60 din titlul I al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu opinie separata de Aspazia Cojocaru, si nota critica si explicativa de Marian Nicolae)

IV. DIN NUMARUL VIITOR

Detalii tehnice
Data aparitiei30 sept. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini270
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si