Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Filtrati dupa atribute
  • Categorie generala
  • An aparitie
Descarca oferta

Razvan Horatiu Radu

Este magistrat de cariera de peste 20 de ani, fiind absolvent al Institutului National al Magistraturii, promotia 2001-2003. 
Intre anii 2007-2011, a indeplinit functia de Agent Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cu rang de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, perioada in care a gestionat peste 1.000 de dosare privind Romania, atat in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, cat si in fata Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei, in faza de executare a hotararilor Curtii. In acea perioada, Romania se confrunta cu numeroase probleme sistemice privind dreptul de proprietate, duratele de procedura in materie civila si penala, neexecutarea hotararilor judecatoresti, jurisprudenta neunitara a instantelor judecatoresti etc., motiv pentru care a incercat sa gaseasca solutii si a initiat un amplu dialog cu reprezentantii Curtii si ai Serviciului pentru Executarea Hotararilor CEDO al Consiliului Europei, mediind mai multe intalniri ale acestora cu reprezentantii autoritatilor romane, in scopul identificarii unor solutii care sa duca la reducerea numarului de cauze.
In perioada 2011-2018, a fost Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, cu rang de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. In aceasta calitate a reprezentat Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Tribunalului Uniunii Europene in peste 100 de cauze privind diferite tipuri de actiuni (trimiteri preliminare, actiuni in anulare, actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor etc.) si diferite tipuri de contencios (cauze fiscale, protectia consumatorilor, cooperare judiciara in materie penala, protectia drepturilor fundamentale, concurenta, dreptul muncii etc.) si in peste 200 de proceduri precontencioase in fata Comisiei Europene. 
In calitate de procuror, a mai activat la Parchetul de pe langa Judecatoria Roman,  Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.  De asemenea, a mai fost detasat la Consiliul Superior al Magistraturii, ca sef Serviciu Afaceri Europene si Programe, si la Ministerul Justitiei, ca secretar general.
In prezent, activeaza ca procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde, in perioada iunie 2019-martie 2020, a indeplinit functia de adjunct al procurorului general. Totodata, este reprezentantul Romaniei la nivelul Consiliului Europei in Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni si Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.
Din anul 2007, a desfasurat activitate didactica ca lector universitar asociat sau titular la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti (2007-2009), Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane (2007-2015), Facultatea de Drept a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi (din 2010) si Academia de Studii Economice Bucuresti (din 2019), fiind titular de curs sau desfasurand activitati de seminarizare la diverse discipline predate la cursurile de licenta sau master (Protectia Internationala a Drepturilor Omului, Drept Diplomatic si Consular, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, Procedura in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Drept Penal). 
In calitate de profesor invitat a tinut cursuri si prelegeri la Facultatile de Drept ale Universitatilor  din Grenoble, Poitiers, Tunis si Hasan II din Casablanca.
Totodata, din anul 2010 este formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (disciplinele Dreptul European al Drepturilor Omului si Dreptul Uniunii Europene) si a tinut prelegeri la Institutul National al Magistraturii si la Institutul Diplomatic Roman, in domeniul Dreptului Uniunii Europene sau al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. 

Activitatea publicistica este una bogata, fiind autorul mai multor cursuri universitare, monografii sau studii stiintifice, publicate in tara si strainatate, in domenii precum drepturile omului, dreptul Uniunii Europene sau dreptul penal. Printre ultimele publicatii aparute, mentionam: Manual de drept al Uniunii Europene, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2022;  Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Curs universitar, editia a 2-a revizuita, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2022; Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Curs universitar, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2021; Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Note de curs, editia a 2-a revizuita, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2018; Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Note de curs, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2016; Participatia in dreptul penal, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2013; Dictionar de Drepturile Omului  (in coautorat), Ed. C.H. Beck, Bucuresti 2013 etc.
     

Vezi ca Grila Lista
Ordoneaza dupa
Afiseaza pe pagina