Europa Unita a incetat de mult sa mai reprezinte un simplu concept, o notiune abstracta sau un cumul de principii politice, sociale si economice.
Europa Unita a devenit un modus vivendi, o realitate care se consuma cotidian si se concretizeaza intr-o ampla paleta de relatii interumane. Fara indoiala, acest ansamblu social are nevoie de o reglementare juridica unitara, care sa asigure exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor si care sa incurajeze libera circulatie, precum si libera organizare a intereselor in spatiul comun european intr-un mod la fel de simplu si avantajos ca in statul de origine.
In aceste conditii, discutam despre momentul in care si in materia succesiunilor – poate cel mai stabil loc al dreptului civil – se pune problema aplicarii unei legislatii europene unificate, care transforma chestiunile succesorale in probleme cu o deschidere vasta, orientata catre diverse state si catre un context international.
Acesta este motivul pentru care am considerat necesar ca prima editie a prezentei lucrari, ce trateaza problematica mostenirii legale, sa fie revazuta si sa suporte acele adaugiri care deriva din viitoarea si apropiata aplicare a regulamentelor europene. In acest fel, volumul cu care am inceput seria studiilor teoretice si practice ale noului Cod civil se mentine in aria a ceea ce si-a propus sa fie: un instrument util practicienilor.