Ideea de asigurare isi are originea in masurile intreprinse pentru a evita, preveni si limita pericolele care ameninta viata, integritatea corporala si bunurile omului. Prin conceptul de solidaritate in fata riscului, asigurarea apare ca un imperativ obiectiv, determinat de actiunea legilor care guverneaza natura si societatea. Intr-o lume a incertitudinilor, asigurarile ofera certitudine si rigoare.
Interesul si importanta asigurarilor rezulta din sfera larga de cuprindere, din diversitatea formelor pe care le prezinta si din spiritul de inventivitate in gasirea unor modalitati de protectie care sa acopere efectele adverse ale riscurilor. Reglementarile privind aspectele specifice operatiunilor de asigurare sunt tratate in contextul solutiilor din dreptul nostru si cerintelor normelor europene.
In concordanta cu exigentele academice, structura lucrarii cuprinde patru titluri: consideratii generale asupra asigurarilor; reguli comune privind contractul de asigurare; forme de asigurari contractuale; reasigurarea. Intr-o maniera armonioasa si echilibrata, problematica lucrarii permite o imagine de ansamblu a sistemului de asigurari.
Prin prisma nevoii de protectie a oamenilor si a bunurilor, contractele de asigurare prezinta o semnificatie majora, iar studierea lor se impune ca o necesitate teoretica si practica. Intr-un domeniu actual, dar si controversat, lucrarea contribuie la aprofundarea cunostintelor despre fascinantul domeniu al asigurarii.