Scopul unui caiet de seminarii este ca viitorii absolventi sa inteleaga domeniul pentru care se pregatesc, iar nu acela ca ei sa tina discursuri savante despre disciplina respectiva.
Cu toate acestea, in planul de invatamant al unei facultati de drept, cursurile de drept roman ocupa un spatiu mult restrans raportat la densitatea si complexitatea disciplinei. Din acest motiv, alegerea temelor si a stilului in care sunt abordate seminariile devine critica si necesita o sistematizare rationala a celor mai importante institutii de drept privat roman, astfel incat studentului sa i se ofere un minimum minimorum in vederea aprofundarii materiei.
Prin structurarea sa in cele 5 sectiuni – Sistematizarea materiei pe seminarii, Aspecte importante din istoria Romei, Cronologie juridica si institutionala a Romei, Dictionar de termeni juridici latini , Subiecte propuse la examen – caietul de seminarii vine in sprijinul informatiilor pe care studentii le primesc in timpul cursului de drept roman, fiind o baza teoretica minimala in acest sens.