Lucrarea „Drept executional penal” aduce in atentia studentilor, dar si a cadrelor de specialitate din Ministerul Administratiei si Internelor, care lucreaza nemijlocit cu persoanele private de libertate, noile conceptii privind dreptul executional penal, ca urmare a evolutiei institutiei inchisorii odata cu schimbarea regimurilor politice, a modificarii legislatiei relevante in materie (Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si regulamentul sau de aplicare, Codul de procedura penala − astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 356/2006). Lucrarea este structurata in doua titluri − Istoria inchisorilor si Executarea pedepselor carcerale.
In prima parte este prezentata evolutia institutiei inchisorii de la inceputuri, cand condamnatii odata ajunsi in temnite practic nu mai existau, pana in prezent, cand se pune accent pe asimilarea regulilor penitenciare de catre personal si aplicarea lor in practica, realizarea unei noi mentalitati a personalului care lucreaza in regimul penitenciar si umanizarea regimului penitenciar, prin respectarea drepturilor condamnatilor, crearea unui cadru de viata cat mai aproape de cel existent in societate, imbunatatirea relatiilor cu familia si mentinerea legaturii cu societatea.
In partea a doua sunt prezentate normele juridice prin care se reglementeaza relatiile sociale privind executarea sanctiunilor de drept penal in scopul asigurarii unei educatii eficiente a celor care executa pedeapsa, al prevenirii savarsirii unor noi infractiuni si al apararii ordinii de drept, cu respectarea drepturilor condamnatilor, prin implementarea unor programe de ajutor, resocializare, reeducare, consiliere, care sa ofere solutii pentru cei care ies din penitenciare.