Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept comercial. Intreprinderea

In reglementarea noului Cod civil
ISBN/ISSN: 978-606-18-0012-4
Editura: C.H. Beck
84,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Drept comercial. Intreprinderea este prima lucrare care trateaza dreptul comercial in conceptia Noului Cod civil. Desi sunt voci care constata disparitia dreptului comercial, autorul demonstreaza ca, in fapt, asistam la o "comercializare" a dreptului civil.

Intentia noii reglementari este de a reuni dreptul comercial sub reglementarea Noului Cod civil, intr-o singura ramura de drept. In locul dihotomiei drept comercial - drept civil, Noul Cod civil intentioneaza instaurarea unui sistem unitar de reglementare, raporturile juridice dintre profesionisti (comerciantii si ceilalti participanti la raporturile juridice de afaceri) urmand a fi reglementate direct si originar de Noul Cod civil. Cel putin la prima vedere, dualismul dreptului privat este abandonat de legiuitorul roman incepand cu data de 1 octombrie 2011.

In aceasta noua conceptie a dreptului comercial, care foloseste termenul de profesionist, intreprinderea joaca un rol central. In functie de existenta sau nu a unei intreprinderi urmeaza a fi calificat raportul juridic ca fiind intre profesionisti sau intre simpli particulari.

Lucrarea are un pronuntat caracter practic. Autorul explica noile institutii specifice profesionistilor (inalienabilitatea, insesizabilitatea, separatia de patrimonii, fragmentarea patrimoniului si segregarea creditorilor, fiducia, impreviziunea etc.) si noutatile aduse in materiile clasice din dreptul comercial (raspunderea statului pentru societatile din portofolii, lipsa de efecte a personalitatii juridice atunci cand aceasta este invocata cu rea credinta, modificarile aduse in materia atacarii actelor organelor persoanei juridice, disparitia capacitatii speciale de folosinta a persoanelor juridice cu scop lucrativ etc.).

Detalii tehnice
Data aparitiei10 feb. 2012
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini424
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si