Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Contracte si obligatii comerciale

ISBN/ISSN: 978-606-18-0816-8
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 250,00 RON
250,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, care le fac imposibil de inglobat in dreptul civil. Presupun continuitate, intrucat comertul presupune continuitate. Metoda dreptului civil, care analizeaza raportul juridic in mod individual si insularizat, este improprie faptului economic, care se releva ca un complex de acte juridice, fapte juridice sau operatiuni materiale ale comerciantului. Raporturile juridice de drept comercial presupun, de asemenea, echilibru, atat la nivelul intrinsec al sursei lor (contract, act juridic unilateral sau fapt juridic), cat si, mai ales, la nivelul portofoliului de creante si de datorii corespondente, comerciantul fiind nu numai participant frecvent la grupuri de contractanti sau la grupuri de entitati care actioneaza coordonat, ci si element al unei structuri de tip matriceal care reuneste si pune in relatie de interdependenta toti actorii pietei relevante pe care activeaza.

De aceea, lucrarea analizeaza vanzarea cu plata in rate, vanzarea on-line, vanzarea unei afaceri, contractul de furnizare, cesiunea unui portofoliu de creante, antrepriza de constructii, inchirierea de active comerciale, comisionul, expeditia, agentia, depozitul bancar sau facilitatea de credit etc., dar si contractul de report, contractul de cont curent, administrarea bunurilor altora etc., avand in vedere contextul si specificul lor in activitatile de comert, nu trasaturile lor civile.

Pe aceeasi linie de argumentatie sunt privite alte institutii juridice, precum raspunderea juridica sau dinamica si stingerea obligatiilor comerciale, decelandu-se cu acuratete diferentele fata de dreptul civil si profilul raporturilor comerciale, dominate de cu totul alte imperative. Dreptul comercial trebuie sa se adapteze permanent, din miscare, evolutiilor economice, sociologice si, mai ales, celor care privesc psihologia individuala sau de grup a celor care fac achizitii comerciale. Contractele consumatorilor au devenit irationale (emotionale) sau oligo-rationale, iar Codului civil, un cod care pune la baza deciziei de a contracta libertatea si ratiunea, ii este complet straina aceasta realitate a lumii in care traim.

Viziunea autorului

Dupa intrarea in vigoare a actualului Cod civil, s-a acceptat indeobste ca obligatiile si contractele comerciale au fost oarecum „dizolvate” in dreptul civil. A fost o greseala, intrucat raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, imposibil de inglobat in dreptul civil, iar activitatea comerciantilor se exercita atat prin contracte obiectiv comerciale, cat si prin acte juridice civile care capata caracter comercial subiectiv, prin raportare la intreprinderea comerciantului. In plus, prin raportare la domenii emergente ale dreptului, cum sunt insolventa, concurenta si protectia consumatorilor, dreptul comercial impune o analiza interdisciplinara, holistica, de natura a privilegia echilibrul contractual, continuitatea afacerii si stabilitatea pietei.
Unul dintre scopurile adiacente ale lucrarii este acela al constructiei unei motivatii necesare adoptarii unui nou Cod comercial integrator, pornind de la constatarea ca ascunderea obligatiilor si contractelor comerciale in Codul civil, in vederea constructiei unui iluzoriu sistem monist, de asa-zisa unitate a dreptului privat, a fost un experiment esuat.

Din cuprinsul lucrarii Contracte si obligatii comerciale
•    conceptul si izvoarele obligatiilor comerciale
•    conceptul contractului sinalagmatic si pilonii constructiei contractuale
•    formarea contractului comercial sinalagmatic
•    echilibrul contractual
•    opozabilitatea contractelor comerciale
•    vanzarea si celelalte contracte comerciale
•    raspunderea civila delictuala a comerciantului
•    dinamica si stingerea obligatiilor comerciale
•    procedura insolventei persoanelor fizice

Puncte forte
•    ordoneaza materia in functie de evolutiile legislative si jurisprudentiale recente
•    opereaza distinctii de doctrina fundamentale si interpretari precise ale jurisprudentei in materie
•    individualizeaza specificul raporturilor comerciale fata de cele civile
•    trateaza in mod extins contractele comerciale
•    reprezinta un ghid de evitare a ambiguitatilor si a confuziei generate de legislatia schimbatoare si practica judiciara neunitara

Despre autor
Gheorghe PIPEREA este profesor dr. al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, partener coordonator al SCA „Piperea & Asociatii”.

Detalii tehnice
Data aparitiei09 ian. 2019
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini890
Tip coperta165x235 mm, Carte cartonata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Codul de procedura civila si 12 legi uzuale. Editie actualizata la 3 ianuarie 2019

Codul de procedura civila si 12 legi uzuale. Actualizat la 3 ianuarie 2019

Studiu introductiv - analiza modificarilor aduse prin Legea nr. 310/2018 - Gabriel Boroi, Delia Narcisa Theohari
37,00 RON