Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Tratat de drept comercial roman. Conform noului Cod civil

editie necartonata
ISBN/ISSN: 978-973-127-825-4
120,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea Tratat de drept comercial roman reprezinta punctul de vedere al autorului privind statutul juridic al dreptului comercial, in conditiile noului Cod civil.

Noutatea esentiala adusa de Codul civil din 2009 o constituie reformarea sistemului de reglementare a raporturilor de drept privat; sistemul dualist, bazat pe Codul civil si pe Codul comercial, a fost inlocuit cu sistemul unitar, intemeiat pe Codul civil.

In conceptia autorilor proiectului Codului civil, reputati specialisti in domeniul dreptului civil, reglementarea unitara a raporturilor de drept privat are ca semnificatie "civilizarea" raporturilor juridice comerciale si, implicit, dispozitia dreptului comercial. Pentru a elimina orice dubii asupra acestei conceptii, reglementarea Codului civil evita folosirea oricarei notiuni care ar aminti de raporturile juridice comerciale (fapte de comert, comerciant etc.), iar legea de punere in aplicare a Codului civil vaneaza si suprima orice dispozitie din actele normative in vigoare, care se refera la raporturile comerciale. In opinia noastra, reglementarea unitara a raporturilor de drept privat, realizata de Codul civil, nu inseamna disparitia dreptului comercial, ci numai o schimbare a fundamentelor dreptului comercial.

In trecut, in sistemul dualist, delimitarea raporturilor comerciale de raporturile civile se realiza pe baza conceptului de fapte de comert si a celui de comerciant (art. 3 si 7 C. com.).

In prezent, in sistemul unitar, delimitarea raporturilor comerciale de cele civile are la baza conceptul de intreprindere si cel de profesionist (art. 3 C. civ.).
Opinia privind existenta in continuare a dreptului comercial, pe care o sustinem, se intemeiaza pe interpretarea dispozitiilor Codului civil si ale legii de punere in aplicare a Codului civil, precum si pe faptele petrecute in istoria dreptului comercial, de la noi si din alte tari europene.

Art. 3 C. civ. prevede ca dispozitiile Codului civil se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil. Sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere, iar prin exploatarea unei intreprinderi se intelege exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ.

Cum se poate observa, in conceptia Codului civil, desfasurarea unei activitati organizate si sistematizate califica aceasta activitate ca avand caracter profesional, iar persoana care o realizeaza are calitatea de profesionist. Deci, exploatarea unei intreprinderi constituie forma juridica de desfasurare a oricarei activitati cu caracter profesional.

Definitia data de Codul civil exploatarii unei intreprinderi si, implicit, intreprinderii are un caracter general; ea priveste orice activitate indiferent de natura acestei activitati si scopul acesteia.

Consideram ca, in caracterizarea unei intreprinderi, trebuie avut in vedere obiectul de activitate si scopul acestei activitati.Desfasurarea unei activitati economice in scopul obtinerii unui profit defineste caracteristicile activitatii comerciale. Aceasta inseamna ca o intreprindere al carei obiect este activitatea economica, desfasurata in scopul obtinerii unui profit este o intreprindere economica (comerciala) si, dimpotriva, intreprinderea al carei obiect este neeconomic si nu urmareste obtinerea profitului este o intreprindere civila.
Art. 3 alin. (2) C. civ. prevede ca persoana care exploateaza o intreprindere are calitatea de profesionist.
Avand in vedere ca intreprinderea poate fi o intreprindere economica (comerciala) sau o intreprindere civila, profesionistul care exploateaza o intreprindere economica (comerciala) are calitatea de comerciant. In acest sens, art. 8 din Legea de aplicare a Codului civil prevede notiunea de profesionist prevazuta la art. 3 C. civ. include categoriile de comerciant, intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.

Exploatarea unei intreprinderi economice (comerciale) de catre profesionistul comerciant implica savarsirea unor acte juridice, fapte juridice si operatiuni economice. Intrucat privesc o intreprindere economica (comerciala), aceste acte juridice, fapte juridice si operatiuni economice pot fi calificate drept acte juridice comerciale. Regimul juridic al acestor acte este cel prevazut de Codul civil si legile speciale.

Raporturile juridice generate de actele juridice comerciale sunt raporturi juridice comerciale [art. 2557 alin. (2) C. civ.]. Pe cale de consecinta, litigiile izvorate din actele juridice comerciale sunt litigii comerciale.

In lucrarea Tratat de drept comercial roman, institutiile clasice ale dreptului comercial sunt analizate, avand in vedere noile fundamente ale dreptului comercial, consacrate de Codul civil: institutia intreprinderii, ca forma juridica de desfasurare a activitatii cu caracter profesional; institutia comerciantilor, ca profesionisti ai intreprinderii economice (comerciale); institutia societatilor comerciale; institutia contractelor privind activitatea comerciala; institutia titlurilor de credit si institutia procedurii insolventei.

Publicand aceasta lucrare, am dorit sa ofer celor interesati premisele unei dezbateri stiintifice privind destinul dreptului comercial, in conditiile noului Cod civil.

Autorul
Bucuresti, 30 aprilie 2012

Detalii tehnice
Data aparitiei05 iun. 2012
Categorie generalaTratate
Numar pagini828
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
DE ACELASI AUTOR - Stanciu D. Carpenaru
Indisponibila
Codul insolventei comentat. Editia a 2-a - Carpenaru, Hotca, Nemes

Codul insolventei comentat. Editia a 2-a

Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa
109,00 RON 109,00 RON
Indisponibila
Tratat de drept comercial roman - Carpenaru

Tratat de drept comercial roman

editia a 5-a actualizata
159,00 RON 159,00 RON