Cursul de teoria generala a obligatiilor are in vedere, in principal, dispozitiile continute de noul Cod civil, precum si practica judiciara pertinenta.
Sunt continute in lucrare referiri la dispozitiile din vechiul Cod civil, date fiind nevoile practice, pe rolul instantelor de judecata fiind spete in care aplicabile sunt dispozitii din respectivul Cod, in care se fac referiri la legile, doctrina si practica de drept comparat, in principal din arealele de drept care au servit ca model legiuitorului roman.
Volumul de fata abordeaza in detaliu tema obligatiilor, de la notiunea de obligatie civila pana la modul de stingere a acestora. Autorul porneste de la clasificarea si incheierea contractelor, pentru a putea interpreta fiecare categorie in parte. Un capitol important este dedicat actului juridic ca izvor de obligatii, continuand cu fapta ilicita in caz de raspundere penala pentru fapta proprie sau pentru fapta altuia. De asemenea, autorul dezbate executarea silita in natura, dar si prin echivalent, precum si drepturile creditorului. De aici decurge, automat, transmisiunea obligatiilor, urmata de transformarea acestora si, nu in ultimul, rand, de modurile de stingere a obligatiilor. Sintetizand, lucrarea de fata atinge toate subiectele necesare pentru a aprofunda teoria generala a obligatiilor. In plus, fiecare capitol este completat de un test complex, utile pentru verificarea cunostintelor acumulate pe aceasta tema.
Daniela Nae