Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 5/2016

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din acest numar este semnat de jurist Violeta Stefanescu si trateaza un aspect de mare actualitate: modificarile aduse prin adoptarea unui nou pachet legislativ in domeniul achizitiilor publice. Acesta a adus o serie de noutati fata de legislatia anterioara, atat pe planul dreptului substantial, cat si procedural, printre cele mai importante modificari regasindu-se cele privind negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, respectiv modificarea contractului de achizitie publica. In articolul din prezentul numar va fi abordata cu precadere problematica fostului art. 122 lit. i) din O.U.G. nr. 34/2006, mai precis suplimentarea contractului de achizitie publica, prin intermediul procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, respectiv anumite aspecte legate de modificarea contractului de achizitie publica in conformitate cu noua legislatie.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1- 30 aprilie 2016, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
 
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii aprilie 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
 
Rubrica realizata de judecator Razvan Anghel, dedicata practicii judiciare neunitare, cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizata natura si competenta de solutionare a contestatiilor formulate impotriva hotararilor emise de comisiile pentru protectia copilului referitoare la incadrarea in grad si tip de handicap a copiilor.
 
Dreptul afacerilor
 
Articolul semnat de conf. univ. dr. Aurelia Cotutiu constituie un studiu asupra evolutiei concurentei neloiale privind raspunderea contraventionala si raspunderea penala, fiind prezentate cele mai importante modificari aduse Legii nr. 11/1991: transferul competentelor de aplicare a dispozitiilor de drept substantial si procesual de la Camerele de Comert si Industrie, Inspectiile Comerciale de Stat si Ministerul Finantelor, catre Consiliul Concurentei; reglementarea obligatiei generale de transmitere a informatiilor si probelor referitoare la practicile de concurenta neloiala; stabilirea competentei de solutionare a litigiilor contraventionale in sarcina Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti si de contencios administrativ in sarcina Curtii de Apel Bucuresti are ca efect unificarea jurisprudentei si specializarea acestor instante in dreptul concurentei.

Drept privat

Comentariul sentintei civile nr. 6746/23.06.2015 a Tribunalului Bucuresti, Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale, privind cererea salariatului de eliberare a unei recomandari de catre angajator si obligatia angajatorului de a elibera salariatului un document care sa ateste activitatea desfasurata, semnat de dr. Dumitru-Daniel Serban. In opinia autorului comentariului, instanta a sesizat corect ca reclamantul nu a solicitat o recomandare privind profilul sau moral si profesional sau relatii strict personale si subiective, ci un act din care sa rezulte modalitatea in care si-a indeplinit obligatiile de natura didactica in baza contractului individual de munca, deci care sa ateste activitatea didactica pe care a desfasurat-o. Tocmai, sesizand riscul de a nu primi un raspuns favorabil si de a ii fi respins demersul judiciar, reclamantul nu a cerut o caracterizare profesionala sau informatii de natura personala ori subiective, ci doar ca institutia la care a fost angajat sa ii spuna daca au fost sau nu indeplinite corespunzator atributiile sale de natura didactica rezultand din contract, adica o situatie de fapt obiectiva si care poate fi probata.

Articolul Sumare consideratii asupra noii reglementari privitoare la darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, semnat de prof. univ. dr. h.c. Ioan Les. Abordarile din acest articol nu urmaresc decat o analiza relativ sumara a principalelor dispozitii cuprinse in Legea nr. 77/2016, act normativ care va starni, fara indoiala, atat aprecieri, cat si critici corespunzatoare.  In limitele acestor sumare concluzii, autorul observa ca Legea nr. 77/2016 are grave carente de conceptie si chiar si de redactare. Ea nesocoteste faptul ca, in mod traditional, darea in plata implica consimtamantul creditorului. Dobandirea dreptului de proprietate si stingerea datoriilor impotriva vointei creditorului este inacceptabila, in opinia autorului, si contrara fundamentelor dreptului civil contemporan. O alta carenta esentiala a reglementarii analizate este cea referitoare la totala ignorare a principiului constitutional al neretroactivitatii legii. Iar din aceasta perspectiva declararea unei asemenea prevederi ca neconstitutionale este inevitabila.

Articolul Consideratii teoretice si practice despre suprapunerea din planul cadastral, semnat de drd. Tudor Braticevici, propune o analiza a suprapunerilor dintre amplasamente, a caror solutionare pe cale amiabila este la indemana partilor, pe baza dispozitiilor din  Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara sau, in caz de litigiu, prin hotararea instantei de judecata. Un sistem ideal de identificare a planurilor de amplasament nu ar trebui sa permita ca optiune solutionarea acestei probleme pe cale amiabila sau prin intermediul instantei, deoarece o astfel de problema nu ar trebui sa existe. Insa, problema nu ar fi trebuit sa existe daca, la nivelul intregii tari, ar exista cadastrul general, ceea ce conduce la ideea ca, depasind optiunile de solutionare oferite de regulament, suprapunerea ca problematica va disparea implicit la data finalizarii lucrarilor de cadastru general la nivelul intregii tari. In esenta, de finalizarea acestor lucrari depinde eliminarea suprapunerilor din practica oficiilor teritoriale de cadastru si publicitate imobiliara.

Drept public

Articolul semnat de dr. Monica-Florentina Popa are in vedere aspectele practice ale interpretarii si aplicarii legii in contextul interactiunii unor culture juridice diferite in spatiul european, avand ca punct central interactiunea culturii juridice islamice cu ordinea juridica dominanta in tarile din spatiul european. Influentele culturii juridice islamice asupra unor institutii de drept traditionale din tarile-gazda pot fi observate pe mai multe paliere ale ordinii normative: la nivelul dreptului public, in planul dreptului penal si constitutional; la nivelul dreptului privat, mai ales la nivel de administrare a justitiei prin intermediul tribunalelor arbitrale religioase, precum si in materia dreptului familiei si succesiunilor. Poate cea mai mare provocare la adresa convietuirii celor doua culturi juridice diferite este ridicata de echilibrul intre respectarea libertatii religioase si identitatii culturale,pe de o parte, si conformitatea cu valorile si principiile constitutionale ca fundament juridic al statelor europene.

Drept penal

Articolul semnat de lector univ. dr. Adrian Cristian Moise are in vedere cele mai importante aspecte referitoare la investigarea spalarii banilor in cyberspatiu. Utilizarea Internetului in procesul de spalare a banilor a determinat aparitia in literatura de specialitate a unei noi notiuni, ce se refera la spalarea banilor in spatiul virtual, denumita cyberlaundering. Cyberlaundering-ul adauga o perspectiva tehnologica notiunii de spalare a banilor, referindu-se la un domeniu mult mai larg de infractiuni, si anume infractiunile informatice. Astfel, notiunea de cyberlaundering cuprinde atat infractiunea de spalare a banilor, cat si criminalitatea informatica. Desi s-a acceptat ideea ca cyberlaundering-ul isi are originea in cadrul criminalitatii informatice, nu poate fi omis elementul de baza al acestei notiuni, care are ca scop spalarea banilor, infractiunea in esenta ei fiind, asadar, spalarea banilor cu un aspect tehnologic.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI, IRUMB – martie 2016.

In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul Pot beneficia marii anchetati ai DNA-ului de circumstante atenuante?
 
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei16 aug. 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista