Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Camera preliminara in noul Cod de procedura penala

ISBN/ISSN: 978-606-673-461-5
32,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Aparitia unui nou Cod de procedura penala reprezinta un moment de reevaluare a conceptelor si a traditiei juridice. Dezbaterea juridica este, in consecinta, nu numai modalitatea prin care pot fi clarificate ideile, dar si prilejul de a analiza consecintele noilor reglementari asupra drepturilor si libertatilor garantate de Constitutie.

Codul de procedura penala intrat in vigoare in anul 2014 este rezultatul efortului doctrinei si jurisprudentei de a da societatii romane un nou sistem procesual. Filosofia Codului va fi discutata prin fiecare dintre cartile scrise cu privire la institutiile sale, iar solutiile practice vor urma solutiile juridice.

Prin institutia camerei preliminarii, legiuitorul a reglementat o procedura noua, o etapa prealabila judecatii. Functia judecatorului de camera preliminara ii determina competenta de a se pronunta cu privire la: verificarea legalitatii trimiterii in judecata dispuse de procuror, verificarea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala, solutionarea plangerilor impotriva solutiilor de neurmarire sau de netrimitere in judecata, solutionarea altor situatii expres prevazute de lege.

Complexitatea functiei judecatorului de camera preliminara a creat, in mod firesc, discutii ample in salile de judecata. Lucrarea de fata raspunde nevoii de a analiza problemele teoretice si practice aparute ca urmare a noutatii institutiei. Desi aparuta la scurt timp de la aplicarea noii proceduri, lucrarea beneficiaza de analiza critica a jurisprudentei sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Spiritul critic al autoarei contribuie totodata, prin intrebarile cu privire la sensul reglementarii si prin raspunsurile date problemelor teoretice, la crearea unui echilibru intre functiile judiciare, astfel cum sunt reglementate, de lege lata, in Codul de procedura penala.

Conf. univ. dr. Lavinia Valeria Lefterache
Judecator Inalta Curte de Casatie si Justitie

Detalii tehnice
Data aparitiei31 oct. 2014
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini200
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Magdalena Iordache
Indisponibila
Imagine Judecata in prima instanta in procesul penal

Judecata in prima instanta in procesul penal

aspecte privind limitele judecatii si extinderea acestora
24,10 RON