Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 5/2011

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul de Mai al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de prof. univ. dr. Verginia Vedinas, Poate primul-ministru sa fie si ministru interimar?: „…calitatea de ministru-interimar o poate avea oricare alt membru al Guvernului, cu exceptia primului-ministru. Este inacceptabil, prin prisma logicii juridice, dar si al unor exigente de natura morala, sa se considere ca o persoana poate, in acelasi timp, sa detina doua functii: una prin care sa realizeze o activitate si a doua prin care sa coordoneze, ca sef al organului colegial, prima activitate”.

Gheorghe Florea raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre prezentul si viitorul avocaturii din Romania.

Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 18 aprilie – 20 mai 2011, incluzand deciziile CEDO, exceptiile de neconstitutionalitate admise, RIL-urile admise si publicate, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Alina Ivan comenteaza decizia CEDO in cauza Akbar c. Romania, hotarare care vine sa sublinieze faptul ca Romania este in totalitate depasita de gravitatea problemelor privind conditiile de detentie si ca o reforma a sistemului de justitie, implicit a sistemului penitenciar, ar fi bine-venita.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Timisoara, Sectia comerciala realizat de Judecator dr. Anca Buta cu privire la partile in cadrul actiunilor privind anularea actelor frauduloase incheiate de debitor, in perioada suspecta.
- articolul semnat de consilier juridic drd. Brandusa-Gabriela-Mona Angheni contine o serie de consideratii privind particularitatile actului constitutiv al societatilor cooperative: fondatorii, continutul, clauzele facultative, statutul societatii si forma actului constitutiv.

• Drept privat
- comentariul unei decizii a Tribunalul Vaslui, Sectia civila, realizat de conf. univ. dr. Milena Tomescu referitor la modalitatea in care trebuie analizata schimbarea conditiilor avute in vedere la incredintarea minorului si respectarea garantiilor procedurale impuse de art. 8 din Conventia europeana a drepturilor omului.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcas Costea vizeaza protectia sociala a lucratorilor migranti, tratand dispozitiile aplicabile prestatiilor de boala, maternitate si invaliditate din perspectiva unor regulamente ale Comisiei Europene.

• Drept public
- in cadrul acestei rubrici, dr. Aurelia Cotutiu realizeaza o analiza cuprinzatoare a regimului juridic al inregistrarii in Romania a autovehiculelor inmatriculate in statele membre ale Uniunii, cumparate si inmatriculate tara, cu privire speciala asupra taxei pe poluare, in corelare cu Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, respectiv Tratatul de functionare a Uniunii Europene. Articolul prezinta legislatia romana si europeana in domeniu, jurisprudenta relevanta, precum si unele aspecte procedurale.

• Drept penal
- Procuror Cristian-Valentin Stefan comenteaza o decizie a Curtii de Apel Targu Mures, concluzionand ca infractiunea de ucidere din culpa este mai grava daca se savarseste ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anume activitati.
- articolul semnat de Judecator Mihai Tudoran trateaza problema conditionarii posibilitatii efectuarii de interceptari si inregistrari audio sau video asupra raportului avocat-client in procesul penal de instiintarea prealabila a decanului baroului din care avocatul respectiv face parte.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CEDO, CJUE, IPI – martie 2011.

In cadrul rubricii IADUER, realizata de Mihai Banu si conf. univ. dr. Mihai Sandru, este analizata trimiterea preliminara intr-o cauza penala, imaginea justitiabilului si imaginea justitiei, cu privire speciala asupra cauzei Nilas si altii, C-248/11

ELSA Bucuresti prezinta cele doua scoli de vara internationale organizate de asociatie, reunite in proiectul Let’s Make Law Better This Summer!, scoli ce se vor axa pe aprofundarea cunostintelor teoretice si practice ale tinerilor cu privire la domeniul dreptului umanitar si cel al dreptului financiar-bancar. Cele doua scoli de vara se vor desfasura simultan in perioada 18-29 iulie 2011, Poiana Brasov.

Detalii tehnice
Data aparitiei10 iun. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista