Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, nr. 12/2013

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul 12 al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorial: „Mos Craciun cu plete dalbe a venit de prin nameti cu o sanie cu motorizata (inca isi permite ca deocamdata nu va creste acciza la combustibil). Speram ca sania este in leasing, ca astfel Mos Craciun mai face ceva economie la anul deoarece asigurarea nu-i va mai fi refacturata cu TVA. Si daca tot vorbim de TVA, in sacul plin de cadouri se gaseste si TVA la incasare care devine optional. Oricum, noroc ca drumul pentru oferirea de cadouri incepe in Laponia si nu in Romania ca altfel platea si un impozit nou pe rampa de decolare (in Romania aterizarea este mult mai verticala, direct pe gura hornului, horn care nu este al lui Mos Craciun, deci nu va plati impozit).  
Deoarece urmeaza perioada cea mai frumoasa din an va dorim sa uitati macar pentru o clipa de fiscalitate, sa va bucurati de bucatele de pe masa, de vinul din pahare si va dorim din suflet „Sarbatori fericite si un an nou plin de impliniri!”

• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 22 noiembrie – 31 decembrie 2013

• YIN
- articolul semnat de Emilian-Constantin Miricescu (Conf. univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) abordeaza problema pensiilor administrate privat in Romania analizand pensiile private obligatorii din perspectiva numarului de participanti, cotei de participare, activelor nete si structura investitiilor.
• Impozite directe
- articolul semnat de Nicoleta Vintila (Lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori) analizeaza cazul unei persoane care doreste sa inceapa o activitate de natura comerciala si isi pune intrebarea care dintre formele de organizare (PFA, persoana juridica sau intreprindere individuala), reprezinta, din punct de vedere strict fiscal, solutia optima privind desfasurarea acestei activitati generatoare de venituri.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Horia Matei (Senior Tax Consultant, Tax Department BDO Tax) prezinta tratamentul Tva al „one stop shop-urilor” si arata ca, desi TVA a suferit numeroase modificari in ultimii ani, rostul principal al acestor modificari a fost si este de a simplifica modalitatea de taxare prin implementarea unor noi reguli de taxare cu TVA, in special a serviciilor.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Adrian Benta (consultant fiscal) prezinta esenta modificarilor fiscale ce vor avea loc in anul 2014.
- articolul semnat de Gabriela Sultan si Violeta Dumitrache (Tax consultant/Senior tax consultant, Deloitte Tax)  explica cum cele mai recente modificari aduse Codului fiscal reprezinta un pas important in fiscalitatea romaneasca prin introducerea legislatiei fiscale favorabile pentru societatile de holding.

Procedura fiscala
- articolul semnat de Horatiu Sasu (Jurist si economist, consultant in afaceri, Sibiu)  analizeaza problema raspunderii solidare in caz de insolventa, reglementata de Codul de procedura fiscala si de legea insolventei intrucat conditiile si coordonatele stabilite de cele doua reglementari difera, astfel incat se pune intrebarea care este raportul dintre cele doua norme .
• Opinii
- articolul semnat de Dan Sova (conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti) prezinta principiul bunei-credinte in dreptul fiscal, explicand ca nicio societate moderna nu ar putea exista si nici functiona fara contributia tuturor persoanelor fizice si juridice la formarea resurselor banesti necesare acoperirii cheltuielilor publice, insa justetea” sarcinii fiscale sau modul de relationare a contribuabilului cu organul fiscal purtator al mandatului public de colectare a impozitelor si taxelor, ridica multiple discutii.
- articolul semnat de Dragos Cabat (Managing Partner RisCo.ro) se intreaba ce este, de fapt mai avantajos; banii europeni sau investiaiile chineze. Concluzia: putem accesa banii europeni prin diversele proiecte care sunt puse la dispozitia tarilor membre, dar nu stim cum sa o facem, in schimb, ne-a cuprins optimismul la gandul ca vom fi inundati de banii chinezilor si ne dorim sa devenim „cel mai important partener al Chinei din cadrul UE”.
- articolul semnat de Nadia-Cerasela Anitei (Conf. univ. dr., Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice, Universitatea „Dunarea de Jos”, Galati) si de Roxana Elena Lazar (Lect. univ. dr. asociat, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi) prezinta regimul juridic al infractiunilor propriu-zise de evaziune fiscala.

Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: Emanuel Albu (judecator dr., Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ data in urma raspunsului CJUE la o intrebare preliminara privind sistemul comun TVA, mai exact daca atunci cand pretul unui bun a fost stabilit de parti fara nicio mentiune cu privire la TVA, pretul convenit trebuie considerat ca incluzand deja taxa pe valoarea adaugata daca plata taxei este in sarcina furnizorului.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 7 noiembrie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania in procedura Corina Hrisi Tulica impotriva Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Calin Ion Plavosin impotriva Directiei Generale a Finantelor Publice Timis – Serviciul Solutionare Contestatii, Activitatea de Inspectie Fiscala – Serviciul de Inspectie Fiscala Timis.
Ghid fiscal

Detalii tehnice
Data aparitiei29 ian. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista