Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Creditele pentru consum si de investitii imobiliare. Comentarii si explicatii

ISBN/ISSN: 978-606-18-0336-1
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 59,90 RON
59,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Regimul juridic al contractelor de credit pentru consumatori continua sa suscite numeroase interogatii, nu numai din partea practicienilor dreptului bancar si ai dreptului consumului, ci si din partea bancilor si a altor prestatori de servicii financiare, care vad in noua reglementare legala a creditelor sfarsitul unei ere de suprematie a uzurilor bancare situate la limita ortodoxiei. Este vorba despre uzante bancare relative la perceperea anumitor comisioane, la majorarea ratei dobanzii ori la continutul incitativ al mesajelor publicitare.

Numarul litigiilor implicand banci si consumatori este in continua crestere, iar deciziile judecatoresti de condamnare a bancilor la refacerea contractului de credit  in acord cu legislatia privitoare la clauzele abuzive continua sa se multiplice.

Creditele pentru consum si de investitii imobiliare. Comentarii si explicatii reprezinta un comentariu punctual si sistematic al celor 96 de articole care alcatuiesc textul O.U.G. nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificarile aduse prin Legea nr. 288/2010 si O.U.G. nr. 73/2012, precum si prin Directiva 17/2014 si a aparut din nevoia de sistematizare a solutiilor legale caracterizand un domeniu bulversant, cu o accelerata dezvoltare practica: creditele pentru consum si creditele de investitii imobiliare.

Din cuprins:
• „Lista neagra” a clauzelor bancare abuzive
• Dreptul de rambursare anticipata a creditului
• Comisioane bancare ilicite
• „Descoperitul de cont cu aprobare tacita”
• Dobanda variabila „in functie de evolutia pietei financiare”
• Clauza de confidentialitate
• Clauze compromisorii  
• Formularul „Informatii standard la nivel european”

Puncte forte:
• Inexistenta unei lucrari similare in literatura de specialitate
• Sunt prezentate atat avantajele, cat si dezavantajele noului sistem de protejare a consumatorilor de servicii financiare de creditare
• Probleme si solutii practice in legatura cu aplicarea textelor legale
• Comentarii si explicatii de actualitate nu numai in plan national, ci si european
• Exemple de aplicare neunitara si neuniforma a normelor O.U.G. nr. 50/2010 in favoarea consumatorilor

Despre autor:

Juanita Goicovici este lector universitar doctor in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept, fiind titular al cursurilor „Protectia consumatorilor - Dreptul consumatorului” si „Contracte in Dreptul consumului”, in cadrul programului de Master „Institutii de Drept privat”; raportor national pentru Asociatia Internationala Henri Capitant, in domeniul securitatii consumatorilor. Autor a peste 60 de lucrari de specialitate (articole, comentarii de jurisprudenta) in domeniul dreptului civil, comercial, dreptul consumatorilor.

Publicul tinta al lucrarii Creditele pentru consum si de investitii imobiliare. Comentarii si explicatii este format din avocati specializati in Drept civil si comercial, magistrati, practicieni si teoreticieni ai dreptului bancar, consumatorii de credite.

Detalii tehnice
Data aparitiei26 mar. 2014
Categorie generalaCoduri si legi comentate
Numar pagini384
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Juanita Goicovici

Dreptul relatiilor dintre profesionisti si consumatori

Formarea contractelor. Obligatia de informare si de consiliere. Practici comerciale incorecte. Publicitate inselatoare. Clauze abuzive. Garantia de conformitate. Raspunderea pentru conformitatea produselor
165,00 RON
DIN ACEEASI CATEGORIE - Coduri si legi comentate