Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Nemzetközi Jog / Drept international public

ISBN/ISSN: 978-606-27-1069-9
Editura: Hamangiu
60,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

A nemzetközi jog azoknak a kötelezőnek tekintett magatartási szabályoknak az összessége amelyeket e jog alanyai – elsősorban az államok – kifejezett vagy hallgatólagos megegyezés útján hoznak létre egymás közötti kapcsolataik rendezése érdekében, és amelyeket az egyénileg vagy közösen fellépő államok szükség esetén kényszer alkalmazásával érvényesítenek.
Utoljára Romániában, Erdélyben magyar nyelven „Nemzetközi jog” tankönyv 1957-ben jelent meg (Takáts Lajos: Tudnivalók a nemzetközi jogról, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1957). Ezzel a művel egy ezelőtt 6o évvel az államszocializmus megszorításai miatt félbeszakadt egyetemi hagyomány éled újra. A Nemzetközi jog magyar nyelvű oktatására 2ooo óta nyílt újra lehetőség a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, 2o1o óta pedig a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem keretén belül.
A jegyzet kitér a nemzetközi jog fő témáira, amelyeket a jogi karok tanrendje megkövetel, de nem tárgyalja a diplomáciai és konzuli jogot, a nemzetközi környezetvédelem jogát vagy a nemzetközi gazdasági jogot.
Lévén, hogy a legtöbb hallgató, aki ebből a jegyzetből fog tanulni, a romániai magyar kisebbség tagja, ez a jegyzet nem nélkülözhetett egy olyan fejezetet, amely a kisebbségvédelem alapfogalmait tárgyalja. Szintén ebből az okból kifolyólag néhány helyen a terminológiai kulcsfogalmak zárójelben román nyelven is fel vannak tüntetve, azért, hogy a joghallgatók párhuzamosan barátkozzanak meg mindkét jogi nyelvvel.


*
**


Dreptul international public reprezinta setul de reguli obligatorii pe care partile – subiectele dreptului international public, in primul rand statele – le stabilesc, prin acorduri exprese sau tacite, pentru a-si reglementa relatiile reciproce si care sunt aplicate de state care actioneaza individual sau impreuna, daca este necesar.
In Romania, in Transilvania, ultima carte de „Drept international public” in limba maghiara a aparut in 1957 (Takáts Lajos: Tudnivalók a nemzetközi jogról, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1957). Asadar, lucrarea de fata reia, in imprejurari noi, o traditie universitara intrerupta acum 60 de ani, din cauza constrangeriilor socialismului de stat. Posibilitatea de a preda in Romania dreptul international public in limba maghiara s-a redeschis in anul 2000, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, respectiv, in anul 2010, la Universitatea Sapientia din Cluj.

Cursul trateaza principalele teme ale dreptului international public, structurate conform cerintelor din programa de licenta a facultatilor de drept, fara a include dreptul diplomatic si consular, protectia mediului.

Dat fiind faptul ca marea majoritate a studentilor, care vor invata din aceasta carte, apartin minoritatii maghiare din Romania, din acest curs universitar nu putea lipsi un capitol care sa trateze notiunile de baza ale protectiei minoritatilor. Tot din acest motiv in cateva locuri notiunile terminologice sunt trecute si in limba romana in paranteza, pentru ca studentii sa se obisnuiasca in mod paralel cu ambele limbaje juridice.

I.  A nemzetközi jog meghatározása, tárgya és a nemzetközi jogszabály 

II.  A nemzetközi és a belső jog viszonya

III.  A nemzetközi jog kialakulásának története 

IV.  A nemzetközi jogi doktrína fontosabb művei és jogtudósai 

V.  A nemzetközi jog alapelvei

VI.  A nemzetközi jog alanyai 

VII.  A természetes személyek helyzete a nemzetközi jogban 

VIII. A nemzeti és etnikai kisebbségek helyzete a nemzetközi jogban 

IX.  A nemzetközi jog forrásai

X.  A terület helyzete a nemzetközi jogban 

XI.  A nemzetközi jogi felelősség 

XII.  Humanitárius jog

XIII.  A nemzetközi viták békés megoldása

Mellékletek

Az Egyesült Nemzetek Alapokmánya 

A Nemzetközi Bíróság Alapszbályai

Bécsi egyezmény a szerződések jogáról 

Detalii tehnice
Data aparitiei23 apr. 2018
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini294
Tip coperta145x205 mm, Carte brosata