Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Raspunderea juridica medicala in Romania. Malpraxisul si infractiunile medicale

Malpraxisul si infractiunile medicale
ISBN/ISSN: 978-606-27-0354-7
Editura: Hamangiu
31,80 RON
Disponibilitate: IN STOC

Monografia intitulata Raspunderea juridica medicala in Romania: malpraxisul si infractiunile medicale, caracterizata de un vadit spirit interdisciplinar, abordeaza intr-o maniera teoretica principalele probleme de drept referitoare la regimul raspunderii juridice medicale in Romania, fiind insa in permanenta insotita de numeroase trimiteri elocvente la aspecte de practica profesionala medicala. In acest fel, autorii incearca sa suplineasca un gol in literatura de specialitate de la nivel national, prezentand, in lumina noilor reglementari de drept comun civil si penal, principalele forme ale raspunderii juridice profesionale a medicilor.

Cu un aparat bibliografic amplu si variat, lucrarea Raspunderea juridica medicala in Romania: malpraxisul si infractiunile medicale valorifica intr-o maniera dinamica si comprehensibila atat doctrina juridica si medicala, cat si repere jurisprudentiale notabile la nivel national si international. Astfel, este reflectat intr-o structura originala, cu elemente pe alocuri critice, dreptul pozitiv roman aplicabil in domeniu, actualizat pana la data de 1 iulie 2015. In acelasi timp, autorii fac propuneri de lege ferenda vizibil ancorate in problematica practicii medicale actuale, dar cu o larga deschidere spre viitorul reglementarilor raspunderii juridice medicale in Romania.

Cu siguranta, unul dintre punctele tari ale lucrarii il constituie studiul aprofundat al raspunderii penale medicale pentru fapte in cazul carora legislatia penala romana prevede un caracter calificat al subiectului activ in persoana medicului. Pe aceasta cale, cartea pledeaza pentru incetatenirea notiunii de „infractiune medicala” in cadrul limbajului de specialitate.

Nu in ultimul rand, un aspect oportun pe care il surprind autorii il reprezinta clarificarea unor controverse si dileme juridice importante referitoare la regimul juridic aplicabil si calificarea juridica a anumitor fapte cu profund caracter profesional medical, procedandu-se astfel la o foarte buna delimitare a malpraxisului medical de celelalte forme ale raspunderii juridice profesionale.

Cartea Raspunderea juridica medicala in Romania: malpraxisul si infractiunile medicale se adreseaza, asadar, in special profesionistilor dreptului – judecatori, procurori, avocati, chiar si studentilor in drept –, constituind un instrument util de lucru intr-un domeniu cu o vizibilitate din ce in ce mai mare in sfera raporturilor juridice de la nivel national.

Gheorghe Balan este medic, licentiat al Facultatii de Drept a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, asistent universitar si doctorand in cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” din Iasi.
Diana Bulgaru Iliescu este conferentiar universitar la disciplina Medicina legala la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” din Iasi si medic primar legist la Institutul de Medicina Legala Iasi. Este doctor in stiinte medicale si detine un master in Bioetica. De asemenea, este cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universitatii „Al.I Cuza” din Iasi, membru in Comisia Superioara de Medicina Legala, membru fondator al Societatii Romane de Bioetica si membru al Societatii de Medicina Legala.

Capitolul I. Istoricul raspunderii juridice medicale. Directii de cercetare 

Capitolul al II-lea. Profesia de medic – cadru normativ 

Capitolul al III-lea. Dreptul medical – ramura de drept. Delimitarea de alte notiuni specifice contextului socio-juridic actual: drept civil, drept penal, bioetica, deontologie medicala 

Capitolul al IV-lea. Drepturile fundamentale ale omului cu incidenta in domeniul medical 

Capitolul al V-lea. Drepturile pacientilor 

Capitolul al VI-lea. Raportul juridic de drept medical. Actul juridic medical 

Capitolul al VII-lea. Raspunderea juridica medicala 

Sectiunea 1. Teorii privitoare la raspunderea juridica medicala 
Sectiunea a 2-a. Conditiile generale ale angajarii raspunderii juridice medicale 
Sectiunea a 3-a. Forme ale raspunderii juridice medicale 
Sectiunea a 4-a. Raspunderea institutionala. Notiunea de „malpraxis institutional” 

Capitolul al VIII-lea. Proba elementelor raspunderii juridice penale. Expertiza medico-legala 

Sectiunea 1. Expertiza medico-legala. Notiune 
Sectiunea a 2-a. Reglementare. Norme speciale si de drept procesual 
Sectiunea a 3-a. Proba existentei prejudiciului, a faptei ilicite si a existentei si validitatii raportului cauzal. Riscul medical 

Capitolul al IX-lea. Solutii. Ghiduri si recomandari in activitatea de expertizare a litigiilor medicale 

Evaluarea medico-legala asupra persoanelor in viata, 5 pasi 

Evaluarea medico-legala asupra cadavrelor, 5 pasi 

Criterii de evaluare medico-legala a cazurilor de posibila responsabilitate juridica medicala, partea A, pasii 1-9

Criterii de evaluare medico-legala a cazurilor de posibila responsabilitate juridica medicala, partea B, pasii 10-13 

Concluzii 

Index 

Detalii tehnice
Data aparitiei11 aug. 2015
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini216
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Actualizat 6 septembrie2015

Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Actualizat 6 septembrie2015

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
25,00 RON
Indisponibila
Imagine Malpraxisul

Malpraxisul

34,90 RON 34,90 RON