Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Arestarea preventiva si detentia in jurisprudenta CEDO

editia a 2-a revazuta, adaugita si actualizata
ISBN/ISSN: 978-973-011-237-5
75,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

   Numarul foarte insemnat al hotararilor CEDO in domeniul relevant dupa aparitia primei editii a impus nu doar o actualizare ci o regandire a abordarii aspectelor esentiale ale privarii de libertate; in consecinta, au fost refacute si adaugite marea majoritate a capitolelor privind articolul 5 din Conventie ceea ce a condus, practic, la o dublare a volumului cartii.

    Ca si la prima editie, dupa fiecare parte "teoretica" in care sunt expuse principiile pentru fiecare institutie aplicabila, urmeaza o parte "practica" in care sunt rezumate cauzele esentiale in materia respectiva. Cele peste 650 de cauze rezumate (ultima hotarare fiind din 26 iulie 2011) sunt insotite de un tabel cu cele mai importante 156 de hotarari privind durata arestarii preventive in care sunt indicate motivele pentru care Curtea a ajuns la o solutie sau alta si daunele morale acordate.

A. In privinta dreptului la libertate si siguranta

    Ce inseamna privare de libertate? Oprirea unei persoane pe strada, in vederea unei perchezitii corporale, timp de 30 de minute, este o forma de privare de libertate? Dar ramanerea unei persoane in sectia de politie intre orele 10 si 20, daca autoritatile nu au facut demersuri pentru a o instiinta ca este libera sa plece, ca in cauza Creanga c. Romaniei?
In ce conditii se poate dispune? De catre cine? Impartialitatea judecatorului ce dispune arestarea poate fi afectata de presiunile mediatice create de actiuni ale autoritatilor?
Ce inseamna legalitatea privarii de libertate? De ce nerespectarea dreptului intern conduce la incalcarea Conventiei? Ce inseamna "lege"? Este posibila interpretarea sa prin analogie in materie de arestare? Care este relatia dintre un text legal si jurisprudenta care il aplica? Divergentele de jurisprudenta afecteaza caracterul previzibil al legii? In ce conditii o privare de libertate este arbitrara?
Ce inseamna "motive plauzibile" pentru arestare? Cum sanctioneaza Curtea neindicarea motivelor suplimentare concrete de arestare? Caracterul ilegal al probelor prin care Parchetul justifica arestarea influenteaza existenta motivelor plauzibile in sensul jurisprudentei Curtii?
Care este durata admisibila a arestarii preventive in functie de circumstantele cauzei? O arestare preventiva de 20 de zile poate incalca Conventia? O arestaare de peste 5 ani poate fi acceptata?
Care sunt motivele admise pentru prelungirea arestarii? Ce inseamna si cum se aplica: tulburarea ordinii publice, riscul de sustragere de la proces, riscul de a impiedica buna desfasurare a procesului, pericolul de recidiva, gravitatea infractiunii, etc.? In ce circumstante de fapt sunt ele retinute si aplicate?
In ce consta dreptul de a fi informat cu privire la motivele arestarii?
Ce inseamna termen scurt pentru judecarea contestatiei introduse impotriva masurii arestarii?
Care sunt garantiile de procedura obligatorii in judecarea contestatiei (accesul la avocat si confidentialitatea comunicarii cu acesta; accesul la dosarul cauzei; egalitatea de arme; prezenta persoanei arestate la sedinta, contradictorialitatea, timpul pentru pregatirea apararii, impartialitatea judecatorului si motivarea deciziilor acestuia, etc.)?

B. In ceea ce priveste dreptul la viata si la integritate fizica si psihica

In ce conditii este permisa utilizarea armelor de foc pentru a aresta o persoana?
Ce inseamna folosirea proportionala a fortei la arestare?
Ce obligatii are politistul odata ce persoana arestata este dusa la sectie?
Ce obligatii are statul in situatia uciderii sau agresarii unui detinut de catre agentii statului sau un tert? Dar in caz de sinucidere?
Pedeapsa inchisorii in sine, pune probleme din punctul de vedere al jurisprudentei CEDO?
Care este standardul minim admis de Curte in materie de acordare a ingrijirilor medicale, de regimuri speciale de detentie sau conditii de detentie?
Ce alte rele tratamente aplicate detinutilor reies din jurisprudenta Curtii (perchezitii, ras in cap, uniforma penitenciara, etc.)?
In ce conditii trebuie statul sa ancheteze moartea sau relele tratamente aplicate unor arestati/detinuti? Ce conditii trebuie sa indeplineasca ancheta?

C. Cum afecteaza privarea de libertate celelate drepturi ale persoanelor detinute:

- viata privata (supravegherea in celula sau la vorbitor),
- viata de familie (contactele cu familia, vizitele conjugale),
- corespondenta (scrisori, pachete),
- libertatea de religie, exprimare,
- dreptul la vot
- dreptul la un avocat (acces, confidentialitate, facilitati pentru a-si pregati apararea).

    Intentia autorului a fost sa ofere o imagine suficient de generala pentru a putea cuprinde diversitatea problemelor puse de privarea de libertate si totusi suficient de precisa pentru a fi de folos in viata de zi cu zi a unui practician.

Detalii tehnice
Data aparitiei14 sept. 2011
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini604
Tip copertaCarte brosata
Editiea 2-a
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Curs de drept civil. Succesiuni conform Noului Cod civil Liviu Stanciulescu 2012

Curs de drept civil. Succesiuni

conform Noului Cod civil
37,60 RON
Indisponibila
Imagine Infractiunea complexa

Infractiunea complexa

Aspecte teoretice şi practica judiciara
22,20 RON
DE ACELASI AUTOR - Bogdan Dragos
Indisponibila
Noul cod penal adnotat -actualizat 25 mai 2015 - Petrut Ciobanu, Dragos Bogdan

Noul Cod penal adnotat

editie actualizata la 25 mai 2015
39,00 RON