Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Livrari Iunie 2023 - Editura Hamangiu

Teoria generala a dreptului. Curs universitar. Editia a VII-a

ISBN/ISSN: 978-606-27-2135-0
Editura: Hamangiu
100,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Teoria generala a dreptului este prima disciplina juridica studiata in primul an al oricarei facultati de drept din lume, considerandu-se a reprezenta, pe buna dreptate, un ABC al Dreptului. Este materia care ne introduce in problematica de ansamblu a dreptului, oferindu-ne primele „imagini” asupra categoriilor si notiunilor fundamentale ale domeniului, a caror cunoastere aprofundata este esentiala pentru intelegerea ulterioara a celorlalte institutii si ramuri de drept care vor fi studiate in facultate.

La fel de adevarat insa este si faptul ca, in Romania ultimelor decenii, Teoria generala a dreptului este o disciplina oarecum nedreptatita in cadrul multor facultati de drept, in graba generala (si nejustificata) de a trece mai repede catre asa-zisele discipline tehnice ale dreptului – civil, penal, administrativ, fiscal, proceduri etc. Se pare ca nesocotim astfel un principiu fundamental al oricarei „constructii” umane, iar consecintele sunt invariabil aceleasi: cand fundatia este subreda, intregul ansamblu va fi, la randul sau, subred.

Daca v-ati inscris la Facultatea de Drept si doriti sa dobanditi o fundatie solida, pe care sa puteti cladi o „constructie” juridica veritabila, carti precum Teoria generala a dreptului a domnului Mihai Badescu sunt fundamentale.
Veti regasi in aceasta lucrare, cu o structura simpla si clara, o expunere analitica a celor mai importante repere ale dreptului: conceptul dreptului (originea, aparitia, factorii de configurare), tipologia dreptului (marile familii sau sisteme de drept care apartin unor bazine recunoscute de civilizatie si cultura juridica), rolul, principiile si functiile dreptului, norma juridica, actul juridic, raportul juridic si raspunderea juridica (inclusiv atat de necesara distinctie intre responsabilitatea sociala si raspunderea juridica), principalele scoli si curente ale gandirii juridice.

Desi este un curs universitar, adresat in primul rand studentilor, lectura acestei carti va fi un castig si pentru juristii care au deja ani de practica in spate, deoarece „revizitarea” periodica a fundamentelor acestei frumoase profesii este bine-venita si chiar necesara.

Cartea, pe langa rolul didactic asumat, reprezinta, in acelasi timp, si o frumoasa pledoarie pentru drept, fiind una dintre acele carti care ne reamintesc ca Dreptul e despre oameni, facut de oameni si pentru oameni. Romanii il considerau „arta binelui si a echitatii”. Nu ar trebui oare sa fie si astazi la fel?

Mihai Badescu este profesor universitar la Facultatea de Drept si director al Scolii Doctorale „Drept” din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti

Detalii tehnice
Data aparitiei19 oct. 2022
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini448
Format165x235 mm
Editiea 7-a
Tip copertaCarte brosata