Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept constitutional si institutii politice. Editia a XV-a

ISBN/ISSN: 978-606-27-2371-2
Editura: Hamangiu
120,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Cursul universitar pe care il propunem se adreseaza, in primul rand, studentilor din anul I ai facultatilor de drept, dar si studentilor facultatilor de stiinte administrative ori stiinte politice, constituindu-se intr-un indreptar, susceptibil de a fi inteles de toti cei care doresc sa-si apropie aria de cercetare a fenomenului juridic, politic ori administrativ.

Manualul prezinta notiunile, conceptele si categoriile juridice specifice dreptului constitutional, precum: conceptul de constitutie (de fapt, o cuprinzatoare teorie generala a constitutiei), inclusiv problematica, cu accente de ordin practic, a controlului constitutionalitatii legilor; conceptul de stat; structura de stat; forma de guvernamant; regimul politic; elementele constitutive ale statului (teritoriu, populatie, putere de stat).

Un capitol distinct este dedicat ansamblului drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor romani, concept fundamental, nucleu al oricarei constitutii specifice regimurilor democratice.

Competitia pentru putere, sistemele electorale – analizate comparativ – si sistemul electoral din tara noastra, completeaza aceasta prima parte a cursului.

Partea a doua prezinta principalele institutii politice si constitutionale ale statului, cum ar fi: autoritatea legislativa (Parlamentul – rol, functii, organizare si functionare); Avocatul Poporului; autoritatea executiva (Presedintele – mandat, atributii si acte si Guvernul – rol, functii, organizare, functionare si acte); autoritatea judecatoreasca (instantele judecatoresti – principii si clasificare); Ministerul Public; Consiliul Superior al Magistraturii.

Aceasta a 15-a editie a cartii a fost revizuita in raport de modificarile legislative si deciziile Curtii Constitutionale la zi.

Editia a 4-a a acestei carti este in continuare disponibila – cu 50% reducere, vezi cartea Drept constitutional si institutii politice 

Detalii tehnice
Data aparitiei28 sept. 2023
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini432
Format165x235 mm
Tip copertaCarte brosata