Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Raspunderea penala a persoanei juridice. De la teorie la practica

ISBN/ISSN: 978-973-127-584-0
49,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

   Una dintre cele mai controversate problematici a dreptului penal este cea privitoare la posibilitatea instituirii raspunderii penale a persoanelor juridice, respectiv supunerea la pedepse a colectivitatilor.

   Incepand cu perioada codificarilor moderne si mai ales din a doua jumatate a secolului XX, in special in cadrul Uniunii Europene, recunoasterea raspunderii penale a persoanei juridice s-a transformat dintr-o optiune intr-o necesitate, incercandu-se identificarea mijloacelor celor mai eficace combaterii efectelor nefaste ale recrudescentei criminalitatii, in tendinta acesteia de depasire a frontierelor nationale.

   Desi institutia raspunderii penale a persoanei juridice are si in prezent numerosi adversari care incearca sa argumenteze teza contrara, consacrarea acestei institutii a devenit o realitate in cele mai multe dintre statele lumii, gasindu-si legitimarea in necesitati de ordin practic, impuse de realitatile vietii socio-economice contemporane.

   Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 278/2006, sistemul de drept penal romanesc a reglementat pentru prima data o veritabila raspundere penala a persoanei juridice, aceasta fiind principala modificare adusa partii generale a Codului penal.

   In conditiile in care raspunderea penala a persoanei juridice a fost consacrata legislativ, literaturii juridice de specialitate si practicii judiciare le revine miniunea de a contribui la perfectarea normelor ce reglementeaza aceasta noua institutie de drept penal si de adaptare a acesteia la realitatile socio-economice si la nevoile societatii romanesti si ale Uniunii Europene.

Detalii tehnice
Data aparitiei02 aug. 2011
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini328
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Procedura uzucapiunii

Procedura uzucapiunii

Reglementata de Codul civil din 1864, Decretul-lege nr. 115/1938 si Noul Cod civil
38,00 RON