Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Protectia drepturilor lucratorilor in dreptul international si european

ISBN/ISSN: 978-606-28-0418-3
Editura: Universitara
Pret de coperta: 45,00 RON
45,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Aceasta lucrare isi propune sa prezinte sistemul normativ, institutional, precum si jurisprudenta structurate la nivelul celor mai prestigioase institutii internationale referitoare la o problematica de continua actualitate, si anume, protectia drepturilor lucratorilor.

Conditiile complexe existente la nivel international, european si autohton din punct de vedere economico-financiar inregistrate in ultimii ani, in care termenul de „criza” constituie un leitmotiv consecvent, au condus deseori la precarizarea statutului lucratorilor, cu deosebire a celor vulnerabili, cum sunt tinerii, femeile sau persoanele cu handicap. Nu altfel este si situatia pietei muncii din Romania, puternic afectata de inexistenta unor strategii investitionale eficace si transpuse in practica in vederea asigurarii locurilor de munca necesare, precum si de migratia masiva in randul persoanelor aflate la varsta maximei maturitati profesionale.

Cei ramasi in tara sunt nevoiti sa accepte deseori datorita fie temerii pierderii locului de munca, fie ecunoasterii drepturilor ce le incumba din legislatia interna si internationala conditii contractuale si de munca dezavantajoase.

La nivelul Uniunii Europene, exista consens privind necesitatea adaptarii standardelor, astfel incat ele sa raspunda cat mai bine imperativelor protectiei lucratorilor, dar si functionarii optime a pietei unice europene.

Sunt graitoare in acest sens preocuparile privind ameliorarea directivelor privind timpul de munca sau detasarea lucratorilor, sau via dezbatere privind dreptul la actiuni colective la nivel european, prezentate, de altfel, in cuprinsul acestei lucrari, ca de altfel si cele mai recente politici, norme, standarde internationale si europene, care se raporteaza la drepturile lucratorilor.

In ceea ce priveste regulamentele si directivele Uniunii Europene, in lipsa unei abordari similare in literatura juridica romaneasca si chiar internationala, am analizat deciziile reprezentative ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene adoptate pana la data trimiterii la tipar.Demersul nostru are ca obiectiv declarat cresterea nivelului de constientizare a stadiului pe care l-au atins normele internationale, cu deosebire cele europene, in problematica protectiei lucratorilor, componenta fundamentala a sistemului drepturilor omului, precum si analiza gradului de conformare a legislatiei romanesti cu acestea. Se regasesc, de asemenea, in paginile lucrarii deciziile semnificative cele mai recente ale instantelor nationale si europene ce au clarificat continutul si semnificatia dispozitiilor normative, in beneficiul participantilor la raporturile juridice de munca.

Speram, astfel, sa contribuim la diminuarea unei anume stari de atonie inregistrata in societatea noastra, de la nivelul legislativ la cel al partenerilor sociali si chiar al lucratorilor insisi si de a-i determina pentru a dialoga si actiona in interesul lor, dar si al intregii societati. De aceea, am optat pentru un stil de prezentare si un limbaj accesibil care sa permita tuturor celor interesati, indiferent daca au pregatire juridica sau nu, sa inteleaga modul de structurare si finalitatea standardelor internationale in materia protectiei lucratorilor si sa utilizeze informatia continuta, convingerea noastra fiind aceea ca o societate cu adevarat democratica este aceea care se bazeaza pe oameni ce-si cunosc in mod adecvat drepturile si actioneaza in sensul acestora.

Intentia noastra este ca tot acest efort de analiza, sinteza si evaluare a standardelor internationale, europene si autohtone in materia drepturilor lucratorilor sa se constituie intr-un instrument util la indemana celor interesati in perfectionarea cadrului legislativ, a conduitelor si mentalitatilor, astfel incat de pe urma acestora sa profite toti cei angrenati in raporturi de munca, si, in ultima instanta, intreaga societate romaneasca, ca parte a spatiului economico-social al Uniunii Europene.

Autorii

Detalii tehnice
Data aparitiei14 iul. 2016
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini344
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si