Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept constitutional. Teoria generala si institutii constitutionale. Editia a 3-a

Jurisprudenta constitutionala
ISBN/ISSN: 978-606-18-0828-1
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 76,90 RON
76,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea abordeaza aspectele importante ale dreptului constitutional intr-o maniera de natura sa evidentieze locul si rolul Constitutiei in sistemul juridic roman, aparitia si evolutia Constitutiei in Romania, rolul Constitutiei in functionarea institutiilor statului, drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale.
Pe langa elementele de baza care fac obiectul analizei intr-un curs de drept constitutional, lucrarea cuprinde si teme de interes major in contextul evolutiei reglementarilor interne si internationale cu impact asupra aplicarii prevederilor Constitutiei, precum: principiile constitutionale, analiza principiului proportionalitatii in cazul restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, suprematia Legii fundamentale in conditiile aplicarii principiului prioritatii Dreptului Uniunii Europene, modalitatile prevazute de lege pentru asigurarea suprematiei Constitutiei.

Ca si element de noutate, editia a 3-a cuprinde un capitol destinat analizei unor aspecte semnificative din jurisprudenta Curtii Constitutionale privind garantarea exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale, dar si o sectiune speciala din cadrul capitolului privind evolutia constitutionala a statului roman care are ca obiect de analiza aspecte privind constitutionalitatea Marii Uniri din 1918.


Cuvintele autorilor despre lucrare
Lucrarea este construita pe un algoritm interdisciplinar, in masura sa puna in valoare locul si rolul Constitutiei in sistemul social, statal si interstatal, dimensiunea istorica, evolutiva a Legii fundamentale, realitatile care conditioneaza sau determina continutul normativ al acesteia.
Pe langa elementele de analiza intalnite in mod obisnuit in cursurile universitare, sunt prezentate teme de interes major care reprezinta elemente de noutate in literatura de specialitate: problematica principiilor constitutionale, analiza principiului proportionalitatii in cazul restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, dar si ca baza de structurare a continutului normativ al Constitutiei; suprematia Legii fundamentale in contextul aplicarii principiului prioritatii Dreptului Uniunii Europene; rolul Curtii Constitutionale, al Parlamentului si al instantelor judecatoresti pentru suprematia Constitutiei.

Recomandare
Pentru mai multe detalii, a se vedea Drept constitutional. Teoria generala a Statului. Editia a 3-a

Din cuprins
- dreptul constitutional ca ramura de drept
- raporturile de drept constitutional
- subiectele si normele dreptului constitutional
- aparitia si evolutia constitutiilor
- definitia constitutiei
- adoptarea, modificarea, suspendarea si abrogarea constitutiei
- principiul suprematiei constitutiei
- sisteme constitutionale contemporane
- evolutia constitutionala in Romania
- aspecte din jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei privind protectia unor drepturi si libertati fundamentale
- institutia cetateniei

Puncte forte
- evolutia constitutionala in Romania
- prezentarea sistemelor constitutionale contemporane
- analiza drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor
- aspecte din jurisprudenta CEDO privind restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale
- ample referinte bibliografice

Despre autori
Marius ANDREESCU este judecator la sectia penala a Curtii de Apel Pitesti, formator al Institutului National al Magistraturii si lector universitar doctor la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti.
Andra PURAN este consilier juridic si cadru didactic la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti.

Detalii tehnice
Data aparitiei28 nov. 2018
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini450
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata
Editiea 3-a
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Codul civil si Legea de punere in aplicare. Actualizat la 9 septembrie 2020

Codul civil si Legea de punere in aplicare. Actualizat la 9 septembrie 2020

corespondenta cu reglementarile anterioare, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa si index alfabetic
40,00 RON