Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept constitutional. Teoria generala si institutii constitutionale. Editia a 2-a

ISBN/ISSN: 978-606-18-0714-7
Editura: C.H. Beck
74,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea abordeaza aspectele importante ale dreptului constitutional intr-o maniera de natura sa evidentieze locul si rolul Constitutiei in sistemul juridic roman, aparitia si evolutia Constitutiei in Romania, rolul Constitutiei in functionarea institutiilor statului, drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale.
Pe langa elementele de baza care fac obiectul analizei intr-un curs de drept constitutional, lucrarea cuprinde si teme de interes major in contextul evolutiei reglementarilor interne si internationale cu impact asupra aplicarii prevederilor Constitutiei, precum: principiile constitutionale, analiza principiului proportionalitatii in cazul restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, dar si ca baza de structurare a continutului normativ al Constitutiei, suprematia Legii fundamentale in conditiile aplicarii principiului prioritatii Dreptului Uniunii Europene, modalitatile prevazute de lege pentru asigurarea suprematiei Constitutiei.

Drept constitutional. Teoria generala si institutii constitutionale. Editia a 2-a cuprinde, ca element de noutate, un capitol destinat analizei unor aspecte semnificative din jurisprudenta Curtii Constitutionale privind garantarea exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale. De asemenea, au fost inserate in lucrare ample referinte cu privire la ultimele decizii ale Curtii Constitutionale.

Cuvintele autorilor despre lucrare:
Lucrarea este construita pe un algoritm interdisciplinar, in masura sa puna in valoare locul si rolul Constitutiei in sistemul social, statal si interstatal, dimensiunea istorica, evolutiva a Legii fundamentale, realitatile care conditioneaza sau determina continutul normativ al acesteia.
Pe langa elementele de analiza intalnite in mod obisnuit in cursurile universitare, sunt prezentate teme de interes major care reprezinta elemente de noutate in literatura de specialitate: problematica principiilor constitutionale, analiza principiului proportionalitatii in cazul restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, dar si ca baza de structurare a continutului normativ al Constitutiei; suprematia Legii fundamentale in contextul aplicarii principiului prioritatii Dreptului Uniunii Europene; rolul Curtii Constitutionale, al Parlamentului si al instantelor judecatoresti pentru suprematia Constitutiei. (…)
Cursul este destinat specialistilor in Dreptul constitutional, dar, in egala masura, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor in acest domeniu, precum si oricarei persoane interesate de complexitatea problematicii constitutionale, stiut fiind faptul ca „Legea fundamentala este asezamantul politic si juridic al unui stat democratic”.

Din cuprins:
•    dreptul constitutional ca ramura de drept
•    izvoarele formale ale dreptului constitutional roman
•    aparitia si evolutia constitutiilor
•    continutul normativ al constitutiei
•    principiul suprematiei constitutiei
•    sisteme constitutionale contemporane
•    evolutia constitutionala in Romania
•    principiile constitutionale
•    drepturile si libertatile social-economice si culturale
•    drepturile si libertatile social-politice
•    drepturile exclusiv politice
•    drepturile garantii
•    aspecte din jurisprudenta Curtii Constitutionale privind protectia unor drepturi si libertati fundamentale
•    aspecte din jurisprudenta CEDO privind restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale
•    institutia cetateniei

Puncte forte:
•    evolutia constitutiilor in Romania
•    prezentarea drepturilor fundamentale prevazute de Constitutie: inviolabilitatile, drepturile social-economice si culturale, drepturile exclusiv politice, drepturile social-politice si drepturile garantii
•    ample referinte bibliografice la finalul fiecarui capitol

Despre autori:
Marius ANDREESCU este judecator la sectia penala a Curtii de Apel Pitesti si lector universitar doctor la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti.
Andra PURAN este consilier juridic si cadru didactic la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti.

Detalii tehnice
Data aparitiei15 sept. 2017
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini440
Editiea 2-a
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Rationamentul logic - Admiterea la INM - Toma

Rationamentul logic - Admiterea la INM

Rationamentul analitic si intelegerea unui text scris. Aplicatii si explicatii
39,00 RON
Indisponibila
Curs de drept civil. Obligatiile Liviu Pop, Ionut-Florin Popa, Stelian Ioan Vidu