Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Memorandum pentru pace

Protectia pacii prin dreptul intern
ISBN/ISSN: 978-606-27-1648-6
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 40,00 RON
36,00 RON
Disponibilitate: IN STOC
Descriere

Editura Hamangiu are privilegiul si, in acelasi timp, placerea de a aduce mai aproape juristului roman, prin prezentarea pentru prima data in limba romana, un al 2-lea volum (alaturi de Criminalitatea colectiva a statelor si dreptul penal al viitorului, publicat in anul 2017) din opera profesorului Vespasian V. Pella: Memorandum pentru pace. Protectia pacii prin dreptul intern.
Problema dezarmarii, din nefericire mereu actuala, a constituit tema multor dezbateri internationale avand ca scop reducerea si eliminarea efectivelor militare. In perioada interbelica, Societatea Natiunilor (ca prima organizatie internationala cu vocatie globala) include in Statut masuri privind dezarmarea generala, sens in care creeaza o Comisie insarcinata sa raspunda marilor intrebari legate de cheltuielile pentru inarmare si de garantiile securitatii. In 1930, pe fondul crizei economice globale, Comisia pregatitoare adopta un proiect de Conventie pentru reducerea si limitarea armamentelor si decide organizarea Conferintei mondiale a dezarmarii (care, in perioada februarie 1932 – octombrie 1933, va reuni reprezentantii a 61 de state). In esenta, proiectul era axat pe mentinerea prevederilor tratatelor de pace, pe limitarea materialelor de razboi, pe respingerea cererii Germaniei de inarmare pe baze egale cu celelalte state.
In acest complicat moment istoric in care se punea problema raportului dintre dezarmare si securitate, in care Romania se vedea amenintata de dorintele statelor vecine de revizuire a statutului teritorial dobandit prin tratatele de pace, in care partidul national-socialist german inregistra o amenintatoare ascensiune, delegatia romana condusa de la 1 martie 1932 de Nicolae Titulescu (initial de Dimitrie Ghika) avea, fara indoiala, o grea misiune. Se cerea dezvoltata ideea (inter)relatiei dintre dezarmarea materiala si dezarmarea morala, astfel ca s-a propus crearea unui Comitet care sa elaboreze un document in acest sens, sub coordonarea profesorului roman Vespasian V. Pella.
Pornind de la aceste premise, la data de 23 iunie 1932 „Memorandumul Pella” este prezentat Comitetului Conferintei pentru dezarmare sub titlul „Protectia pacii prin dreptul intern. Adaptarea constitutiilor si legislatiilor penale la stadiul actual de dezvoltare a vietii internationale”. Documentul este un excelent studiu de drept comparat, foarte bine documentat si o pledoarie pentru internationalizarea dreptului penal al statelor. Pentru a putea fi pus la dispozitia tuturor participantilor, Pella raspunde cererii de a fi tiparit si, ulterior, cererii Comitetului de a redacta un ante-proiect de text care sa cuprinda in doua parti distincte problemele privind dezarmarea materiala si dezarmarea morala.

Este evident ca dezarmarea morala, ca oricare dintre marile cuceriri ale omenirii, va fi rezultatul unui efort creator continuu. Va fi o opera de lunga durata care cere multa rabdare. Pentru ca anumite prejudecati, care inca mai subzista in adancul sufletului popoarelor, sa dispara, va trebui sa actionam cu continuitate si sa asteptam ca ideile de pace sa treaca din zona mobila a gandirii in zona stabila a sentimentelor unde se elaboreaza cele mai puternice motivatii ale activitatii umane. Trebuie totusi sa recunoastem ca consolidarea pacii interne si dezar¬marea morala in raporturile dintre indivizi au fost si ele rezultatul unei indelungate, rabdatoare si laborioase munci. Nu contesta nimeni contributia importanta adusa de dreptul penal la realizarea acestei opere.
Avand incredere in istorie, care, in intregime, «dovedeste rolul si virtutea pacificatoare a acestui drept», nu putem sa nu consideram adaptarea legilor penale la exigentele noi ale vietii internationale ca fiind una dintre cele mai eficiente metode pentru asigurarea punerii in opera a diferitelor mijloace destinate realizarii dezarmarii morale in raporturile dintre popoare”.

Detalii tehnice
Data Aparitiei19 nov. 2020
Categorie generalaVariae
Numar pagini256
Tip coperta145x205 mm, Carte brosata