Lucrarea „Falimentul si lichidarea” analizeaza teoretic cele doua institutii juridice astfel cum acestea sunt reglementate de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dar abordeaza temele si intr-o maniera utila din punct de vedere practic. Lucrarea se adreseaza juristilor, avocatilor si judecatorilor care activeaza in procedurile de insolventa, faliment si lichidare.
Autorii sintetizeaza problemele la care practica judiciara a oferit adesea solutii neunitare sub imperiul Legii nr. 85/2006 si descriu, in principal, noutatile din Legea nr. 85/2014, zabovind, totodata, si asupra unor probleme de drept care au determinat dispute doctrinare in ceea ce priveste legislatia intrata in vigoare in anul 2014. De asemenea, autorii insista asupra unor aspecte de drept care sunt importante din punct de vedere practic pentru participantii la actul de justitie, in legatura cu care ofera solutii sau interpretari utile.
Pornind de la notiunile introductive, analizand impactul deschiderii si continuarii procedurii falimentului asupra raporturilor juridice la care debitorul este parte, autorii continua cu studiul conditiilor in care judecatorul-sindic poate dispune deschiderea procedurii falimentului, al etapelor lichidarii activelor debitorului si realizeaza o analiza comparativa cu institutii juridice asemanatoare, precum procedura de dizolvare si lichidare reglementata de Legea nr. 31/1990.
Editie coordonata de Florin Motiu, Nicoleta Tandareanu.