Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 6/2016

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna iunie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de drd. Laura Stefan si vizeaza principalele linii in Decizia nr. 405/2016 a Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu. Instanta de contencios constitutional a fost sesizata cu mai multe exceptii de neconstitutionalitate care vizau atat prevederile vechiului Cod penal privind abuzul in serviciu, cat si prevederile Legii nr. 78/2000 care in art. 132 reglementeaza o forma speciala a acestei infractiuni. Curtea a aratat ca raspunderea penala trebuie folosita doar pentru a sanctiona cele mai grave incalcari ale cadrului legislativ, ea neinlaturand celelalte forme de raspundere – contraventionala, disciplinara sau civila – care sunt antrenate de abaterile de o gravitate mai redusa. Decizia Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu este una interpretativa, toate prevederile privind abuzul in serviciu – din Codul penal si din Legea nr. 78/2000 – sunt constitutionale in masura in care prin sintagma indeplinire defectuoasa se intelege cu incalcarea legii.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii mai 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Dreptul afacerilor

Articolul semnat de drd. Nicoleta-Mirela Nastasie trateaza tendintele si provocarile actuale privind armonizarea legislatiilor si procedurilor de insolventa transfrontaliera. Intr-o economie globalizata, procedurile de insolventa nu sunt limitate geografic si influenteaza multe domenii de drept. Statele membre ale Uniunii Europene se afla in proces de reformare a legilor in materie de insolventa si modernizarea insolventei transfrontaliere este un subiect actual pentru politicienii europeni. Insa, armonizarea deplina in domeniul insolventei, avand semnificatia unei unificari sau chiar aproximari legislative, prezentata ca o optiune pentru reformarea legislatiei Uniunii Europene, nu apare ca fiind o posibilitate reala in acest moment.

Drept privat

Articolul Posibilitatea de a contesta o clauza din contractul colectiv de munca la nivel de unitate – monopol al sindicatului?, semnat de drd. Madalina Iordache, propune o analiza a implicatiilor Deciziei de inadmisibilitate pronuntata in cauza CEDO Marinel Costut c. Romaniei. Invocarea, de catre instantele nationale, a deciziei de inadmisibilitate pronuntata de CEDO in cauza Marinel Costut in sustinerea tezei referitoare la inadmisibilitatea formularii de catre un salariat a unei actiuni in constarea nulitatii unei clauze din contractul colectiv de munca tradeaza o necunoastere a efectelor generate de diferitele solutii ce pot fi pronuntate de CEDO, care, adesea, conduce la consecinte prejudiciabile pentru salariati. Este imperativ a i se recunoaste salariatului dreptul de a solicita, ca parte a contractului colectiv de munca, pe calea unei actiuni in fata instantelor judecatoresti, constatarea nulitatii unei clauze din cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii din care acesta face parte.

Drept public

Articolul semnat de dr. Dumitru-Daniel Serban propune o analiza privind competenta Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor in cazul litigiilor referitoare la delegarea gestiunii serviciilor de utilitati publice. Ulterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii si a Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, pe rolul acestuia au fost inregistrate mai multe contestatii vizand atribuirea, prin licitatie deschisa, de diverse contracte de concesiune pentru delegarea gestiunii serviciilor de utilitati publice, in special de salubrizare. Unele dintre completele carora le-au fost repartizate aleatoriu spre solutionare aceste contestatii au apreciat ca ele nu intra in competenta jurisdictionala a Consiliului, in lumina actualei legislatii, alegand sa le decline catre instantele judecatoresti , in vreme ce restul completelor investite nu s-au preocupat sa aduca in discutie problema competentei, procedand la solutionare fara nicio rezerva, desi art. 131 alin. (1) C.proc.civ. le prescria obligatia de a isi verifica, din oficiu si cu prioritate, competenta generala, materiala si teritoriala.

Drept penal

Articolul semnat de procuror Mihai Birtoc analizeaza infractiunile legate de activitatea bancara conform art. 410 din O.U.G. nr. 99/2006 aprobata cu modificari prin Legea nr. 227/2007. Ratiunea incriminarii acestor fapte consta in protectia monopolului activitatii bancare constituit in favoarea societatilor a caror activitate este autorizata si supravegheata de Banca Nationala a Romaniei si care prezinta suficiente garantii financiare, de competenta si morale in scopul protectiei deponentilor si al asigurarii controlului creditului. In pofida unui numar limitat de lucrari stiintifice si a unei cazuistici reduse privind acest subiect, infractiunea prevazuta de art. 410 din O.U.G. nr. 99/2006 va impune o atentie deosebita, fiind de notorietate faptul ca activitatea infractionala in domeniul economico-financiar dezvolta o specializare deosebita si o perspicacitate in deghizarea diferitelor constructii financiare menite a atrage fondurile persoanelor care nu detin instruirea necesara protejarii in fata ingineriilor financiare.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – aprilie 2016.
Cu titlu de noutate, acest numar contine o selectie facuta de judecator Razvan Anghel a celor mai notabile decizii ale Curtii de Apel Constanta avand ca obiect aplicarea noului Cod de procedura civila. Intre problemele aparute in practica se enumera: conditiile de admisibilitate a cererii de revizuire in care se invoca descoperirea unui inscris, apelul formulat impotriva unei incheieri premergatoare, conditiile renuntarii la judecata, invocarea in apel a omisiunii instantei de a solutiona un capat de cerere, nulitatea cererii de apel transmisa prin fax.

In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul Mic indrumar juridic de vorbit la telefon si de discutat in spatiul ambiental.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei16 sept. 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Noul Cod penal comentat. Partea generala - ed a 3-a - Pascu, Dobrinoiu

Noul Cod penal comentat. Partea generala. Editia a 3-a

editia a 3-a revazuta si adaugita
149,00 RON 149,00 RON
Indisponibila
Noul Cod penal comentat. Partea speciala - ed. a 3-a - Pascu, Dobrinoiu