Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 3/2017

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din numarul 3 al Revistei Curierul Judiciar este semnat de Cristian Radu, avocat partener in cadrul casei de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, articol ce abordeaza legislatia nationala in domeniul jocurilor de noroc. Potrivit autorului „Gaming Law nu este o ramura de drept in stilul traditional, ci este mai degraba o colectie de reglementari aplicabile in diferite domenii conexe exploatarii jocurilor de noroc, care influenteaza drepturile si obligatiile operatorului sau ale jucatorului. Complexitatea acestei ramuri este data de diferitele mecanisme de exploatare a jocurilor, a diversitatii tipurilor de joc si a formelor moderne de a oferi aceste activitati, si anume prin internet sau alte forme de comunicare la distanta”.

Dialoguri
Profesorul Marian Nicolae raspunde unor intrebari legate de vocatia de profesor si invatamantul romanesc. „Pentru mine, ceea ce predau studentilor a fost si este cea mai mare provocare. (…) Dreptul civil este prin excelenta problematic, un drept viu, dar si un mister inca si poate niciodata elucidat, iar riscul de a preda teze sau idei gresite este imens. In orice caz, de la primul curs am avut grija sa avertizez pe studenti ca ceea ce citesc in manuale si tratate, ceea ce aud in cadrul unei prelegeri ori ceea ce se dezbate in cadrul unui seminar nu este si nu poate fi ceva definitiv adjudecat ori ceva absolut sigur, neindoielnic si necontroversat, ci, dimpotriva, totul – sau aproape totul – este sub semnul discutiei, adica trebuie verificat, testat, inainte de a fi acceptat, sustinut sau valorificat”.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 28 februarie 2017, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii februarie 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de dna Daniela Ivan, respectiv de profesor dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator drd. Razvan Anghel analizeaza timpul de lucru al asistentilor maternali profesionisti si problema compensatiilor pentrumunca prestata in concediul anual de odihna.

Dreptul afacerilor
Articolul Studiu comparativ privind procedura revendicarilor in contractele FIDIC, semnat de asistent drd. Oana-Ruxandra Gherghina, in cadrul caruia autoarea abordeaza prima componenta care alcatuieste mecanismul complex de solutionare a litigiilor specific Contractului FIDIC, respectiv procedura revendicarilor, analizand drepturile si obligatiile partilor din aceasta perspectiva.

Drept privat
Articolul Dovada originalitatii semnat de catre lector dr. Alin Speriusi-Vlad face o incursiune pe taramul probatoriu in domeniul drepturilor de autor. Articolul aprofundeaza tematica elementelor care stau la baza dovedirii caracterului original al unei opere autorul analizand noutatea si originalitatea din punct de vedere al conditiilor de fond care le impun asupra creatiilor intelectuale protejate. Din aceasta perspectiva noutatea este o componenta a originalitatii, alaturi de activitatea de creatie intelectuala, conditie impusa in mod expres de legislatia din domeniul dreptului de autor.

Drept public
Articolul Unele aspecte privind actiunea impotriva ordonantelor Guvernului semnat de catre profesor dr. Anton Trailescu si lector dr. Alin Trailescu trateaza aspecte privind procedura promovarii si solutionarii unei astfel de actiuni, precum si obiectul pe care il poate avea o astfel de actiune, care, conform alin. (5) al art. 9 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 poate fi: acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante ale Guvernului; anularea actelor administrative emise in baza acestor ordonante; obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.

Articolul Principiile achizitiilor publice semnat de conferentiar dr. Dan Cimpoeru propune o analiza succinta a contextului economic si financiar actual la nivel european, dar si mondial pe fundalul carora se contureaza o serie de trasaturi caracteristice domeniului achizitiilor publice. Totodata, utilitatea principiilor de drept prezinta utilitate practica dintr-o dubla perspectiva: pe de o parte, principiile traseaza o linie directoare pentru un sistem juridic, iar pe de alta parte, acestea au rol si in administrarea justitiei. In cadrul articolului sunt analizate principiile privind nediscriminarea, tratamentul egal, recunoasterea reciproca, transparenta, proportionalitatea si asumarea raspunderii.

Drept penal
Articolul Unele aspecte privind investigarea criminalistica a infractiunilor informatice semnat de catre lector dr. Adrian-Cristian Moise abordeaza un subiect de actualitate, autorul fiind de parere ca „Investigarea criminalistica a infractiunilor informatice implica folosirea de unelte tehnologice si proceduri sofisticate care trebuie respectate pentru a garanta acuratetea rezultatelor in privinta prelucrarii probelor. Procesul de investigare a infractiunilor informatice prezinta caracteristici specifice care il fac sa fie deosebit de procesul de investigare a infractiunilor clasice”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – decembrie 2016.

In cadrul sectiunii Instrumenete lector dr. Madalina-Elena Mihailescu propune spre analiza necesitatea infiintarii institutiei Avocatului Copilului in Romania, autoarea facand o analiza a legislatiei existente in prezent la nivel international si intern, considerand ca „pe fundalul unei societati romanesti plina de probleme legate de procesul educational, de rata din ce in ce mai ridicata a abandonului scolar sau de cazuri de violenta extrema exercitata in familie, de parinti sau bunici asupra minorilor, o astfel de institutie, avand ca scop unic protejarea tinerilor si copiilor in astfel de situatii, ar fi bine venita”.

In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul De ce nu poate fi eradicata, starpita, invinsa, stopata coruptia la noi?
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei09 iun. 2017
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista