Numarul de Martie al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de conf. univ. dr. Stefan Deaconu, Dreptul de a ne revizui Constitutia: „Oare, cetatenii au dreptul de a cere revizuirea Constitutiei? Sunt ei in masura sa aprecieze cu privire la ceea ce este si ceea ce ar trebui ca contina o Constitutie? Un jurist francez aprecia la inceputul secolului al XX-lea ca «Oricare ar fi autoritatea mortilor, ea n-ar putea inlantui pe cei vii. Suveranitatea nationala nu este a oamenilor de altadata, ci a celor de azi. Un popor are un drept imprescriptibil la revizuirea Constitutiei»”.
Valentin Constantin raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre perspectiva internationala a Romaniei. Rubrica este realizata in colaborare cu Juridice.ro.
Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 14 februarie – 15 martie 2011, incluzand deciziile CEDO, RIL-urile admise si publicate, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Radu Chirita comenteaza decizia CEDO in cauza Colegiul Consilierilor Juridici Arges c. Romania, hotarare care vine sa puna punctul pe “i” intr-o zona cu carente majore pentru jurisprudenta noastra: cea a formalismului excesiv si a interpretarii aproape exclusiv gramatic a textelor de lege, uitand de scopul normei interpretate.
• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Timisoara, Sectia comerciala realizat de Judecator dr. Csaba Bela Nász cu privire la numirea unui expert pentru intocmirea raportului scris asupra proiectului de fuziune.
- articolul semnat de consilier juridic drd. Dragos Calin trateaza limitarea dreptului de detinere la 1% din capitalul social al S.I.F.-urilor, precum si libertatea de circulatie a capitalurilor din perspectiva reglementarii europene.
• Drept privat
- comentariul unei decizii a Tribunalului Arges, Sectia civila realizat de Judecator Viorel Terzea referitor la servitute de trecere conventionala si opozabilitate fata de succesorul cu titlul particular al proprietarului fondului aservit.
- articolul semnat de Conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcas Costea face o trecere in revista a normelor internationale cu privire la migratia fortei de munca si a conventiilor si recomandarilor Natiunilor Unite si OIM in domeniul protectiei sociale a salariatilor migranti.
• Drept public
- Drd. Dumitru Daniel Serban comenteaza doua sentinte ale Tribunalului Calarasi, Sectia civila prin care s-a declinat competenta catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor in cursul solutionarii cauzei.
- articolul semnat de Asist. univ. drd. Madalina-Elena Mihailescu, in care este dezbatuta sanctiunea contraventionala a desfiintarii lucrarilor si aducerii terenului in starea initiala, autorul sustinand necesitatea aparitiei in Romania a unui Cod al constructiilor.
• Drept penal
- Lector univ. dr. Anamaria Groza, Lector univ. dr. Vali Stefania Ileana Nita comenteaza o sentinta a Judecatoriei Strehaia, sustinand ca prin aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi sunt incalcate implicit norme privind reabilitarea.
- articolul semnat de Asist. univ. dr. Andrei Zarafiu trateaza unele dispozitii tranzitorii si finale prevazute de Legea nr. 202/2010
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, IPI – ianuarie 2011.
ELSA Bucuresti prezinta in articolul De ce alegem dreptul? motivele care mentin interesul studentilor de a continua studiile de drept si de a continua profesarea unei meserii legate de domeniul juridic.