Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 3/2011

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Numarul de Martie al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de conf. univ. dr. Stefan Deaconu, Dreptul de a ne revizui Constitutia: „Oare, cetatenii au dreptul de a cere revizuirea Constitutiei? Sunt ei in masura sa aprecieze cu privire la ceea ce este si ceea ce ar trebui ca contina o Constitutie? Un jurist francez aprecia la inceputul secolului al XX-lea ca «Oricare ar fi autoritatea mortilor, ea n-ar putea inlantui pe cei vii. Suveranitatea nationala nu este a oamenilor de altadata, ci a celor de azi. Un popor are un drept imprescriptibil la revizuirea Constitutiei»”.

Valentin Constantin raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre perspectiva internationala a Romaniei. Rubrica este realizata in colaborare cu Juridice.ro.

Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 14 februarie – 15 martie 2011, incluzand deciziile CEDO, RIL-urile admise si publicate, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Radu Chirita comenteaza decizia CEDO in cauza Colegiul Consilierilor Juridici Arges c. Romania, hotarare care vine sa puna punctul pe “i” intr-o zona cu carente majore pentru jurisprudenta noastra: cea a formalismului excesiv si a interpretarii aproape exclusiv gramatic a textelor de lege, uitand de scopul normei interpretate.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Timisoara, Sectia comerciala realizat de Judecator dr. Csaba Bela Nász cu privire la numirea unui expert pentru intocmirea raportului scris asupra proiectului de fuziune.
- articolul semnat de consilier juridic drd. Dragos Calin trateaza limitarea dreptului de detinere la 1% din capitalul social al S.I.F.-urilor, precum si libertatea de circulatie a capitalurilor din perspectiva reglementarii europene.

• Drept privat
- comentariul unei decizii a Tribunalului Arges, Sectia civila realizat de Judecator Viorel Terzea referitor la servitute de trecere conventionala si opozabilitate fata de succesorul cu titlul particular al proprietarului fondului aservit.
- articolul semnat de Conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcas Costea face o trecere in revista a normelor internationale cu privire la migratia fortei de munca si a conventiilor si recomandarilor Natiunilor Unite si OIM in domeniul protectiei sociale a salariatilor migranti.

• Drept public
- Drd. Dumitru Daniel Serban comenteaza doua sentinte ale Tribunalului Calarasi, Sectia civila prin care s-a declinat competenta catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor in cursul solutionarii cauzei.
- articolul semnat de Asist. univ. drd. Madalina-Elena Mihailescu, in care este dezbatuta sanctiunea contraventionala a desfiintarii lucrarilor si aducerii terenului in starea initiala, autorul sustinand necesitatea aparitiei in Romania a unui Cod al constructiilor.

• Drept penal
- Lector univ. dr. Anamaria Groza, Lector univ. dr. Vali Stefania Ileana Nita comenteaza o sentinta a Judecatoriei Strehaia, sustinand ca prin aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi sunt incalcate implicit norme privind reabilitarea.
- articolul semnat de Asist. univ. dr. Andrei Zarafiu trateaza unele dispozitii tranzitorii si finale prevazute de Legea nr. 202/2010

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, IPI – ianuarie 2011.

ELSA Bucuresti prezinta in articolul De ce alegem dreptul? motivele care mentin interesul studentilor de a continua studiile de drept si de a continua profesarea unei meserii legate de domeniul juridic.
Detalii tehnice
Data aparitiei30 mar. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista