Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 2/2017

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna februarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar este semnat de prof.dr. Valerius M. Ciuca, avand ca tema abusus sive jus abutendi. In contextul realitatii de strada, romanii si judecatorii lor implicati au demonstrat in stil „maraton” impotriva relativizarii de principiu a „abuzului in serviciu” (demonstratii ce-au impresionat placut si au entuziasmat o lume intreaga, inclusiv prin implicarea altor multe categorii de juristi – practicieni, profesori, jurisprudenti sau „filosofi ai dreptului” etc.) si s-au apropiat astfel de una dintre prerogativele primordiale pe care omenirea si le-a atribuit, cu asumarea unor riscuri greu de evaluat, si anume dreptul de a dispune (ne)limitat, (ne)moderat de o putere oarecare. „Poporul roman este demn de toata admiratia lumii deoarece a facut proba sapientei si a marii intuitii juridice intr-o chestiune extrem se sensibila (aparent rezolvata solomonic de C.C.), aceea a definirii abuzului. Acest popor, cu propensiuni poetice si matematice, a inteles ca abuzul (de putere, de incredere, de pozitie dominanta, in serviciu etc.) este o „figura geometrica” poliedrica si neregulata; nici macar un cristal... Este un Proteus cu mai mult de o suta de fete...”
In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 ianuarie 2017, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii decembrie 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de dna Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator, drd. Razvan Anghel analizeaza timpul de lucru al asistentilor maternali profesionisti si problema remunerarii pentrumunca prestata in zilele de repaus saptamanal.

Dreptul afacerilor
Articolul Incorecta determinare a subiectelor de drept destinatare ale unei norme juridice. Societati care nu intra sub incidenta legislatiei privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, semnat de avocat Adriana-Florentina Dobre, supune analizei lamurirea clara a categoriei subiectelor de drept ce intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului. „Am decis sa abordam aspectele care vor fi prezentate in cele ce urmeaza datorita impactului pe care l-ar putea avea in practica eroarea cu privire la efectuarea unei activitati de control si sanctionarea unui agent economic de catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si comba tere a finantarii terorismului, desi agentul economic in cauza nu se incadreaza in sfera de destinatari ai acestui act normativ”.
Drept privat
Comentariul Sentintei nr. 58/05.04.2016 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a IV-a civila, privind actiunea in nulitatea unor donatii si in partaj, competenta tribunalului, caracterul principal al capetelor de cereri in anularea unor contracte de donatii, caracterul subsecvent al partajului masei reintregite, incidenta art. 94 alin. (1) lit. k) si a art. 123 C.proc.civ., precum si conditiile de invocare a exceptiei de necompetenta, semnat de judecator, lector dr. Liviu-Gheorghe Zidaru. Autorul are in vedere o anumita controversa din doctrina cu privire la competenta de atribuire in cazul cererilor de partaj insotite de alte cereri care au o finalitate juridica de sine statatoare, precum reductiunea liberalitatilor excesive, anularea legatului, petitia de ereditate (care nu tinde la recunoasterea calitatii de unic mostenitor, ci doar a unei cote asupra mostenirii) si altele asemenea, a caror solutionare influenteaza in mod direct calitatea de mostenitor, cotele-parti si compunerea masei succesorale.
Articolul Cererea de interventie vadit sicanatorie, semnat de grefier Robert-Adrian Deliu, incearca sa ofere un raspuns pertinent si temeinic fondat intrebarii poate instanta de fond sa continue judecata atunci cand constata ca tertul care a formulat, vadit sicanatoriu, o cerere de interventie (respinsa, de altfel, ca inadmisibila), formuleaza apel impotriva incheierii de respingere a acestei cereri, cu unicul scop de a obtine suspendarea judecatii, potrivit art. 64 alin. (4) teza finala C.proc.civ.?

Drept public
Articolul Motivarea documentatiilor de urbanism (PUZ, PUD), piatra de temelie sau piatra de moara?, semnat de conf.univ.dr. Ovidiu Podaru, propune o analiza aprofundata plecand de la realitate legislativa in domeniu, si anume ca in prezent sunt prea putine texte legale care sa instituie obligativitatea motivarii exprese a documentatiilor de urbanism. „Cele mai importante au fost adoptate in cursul anului 2016, dar nici macar acestea nu instituie expres sanctiunea nulitatii lor in caz de nerespectare, ceea ce, in lumina art. 28 din Legea nr. 554/2004, conduce la concluzia ca, daca viciul nemotivarii ar fi acoperit pana la momentul ipotetic al pronuntarii nulitatii, sanctiunea nici nu se mai poate aplica”.
Drept penal
Comentariul Deciziei penale nr. 370/02.03.2016 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, privind conducerea unui autovehicul neinmatriculat, valoarea mijloacelor de proba si aprecierea probelor, semnat de procuror, asist.univ.dr. Teodor Manea. Autorul considera surprinzatoare solutia instantelor de a pretinde Ministerului Public sa probeze apartenenta mijlocului de transport la categoria vehiculelor exclusiv prin exhibarea cartii tehnice a acestuia.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IRUMB – noiembrie 2016.

In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul Ma programez.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei16 mai 2017
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista