Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Starea justitiei (III). Culegere de articole, studii si note 2018-2019

ISBN/ISSN: 978-606-39-0423-3
Pret de coperta: 37,00 RON
37,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Constitutia stabileste prin art. 124-126 si art. 131-132:
– statutul diferit si total distinct al judecatorilor, de cel al procurorilor; si
– prevede ca numai judecatorii au misiunea de a infaptui justitia, adica de a judeca, iar procurorii au rolul de a reprezenta interesele generale ale societatii, de a apara ordinea de drept si drepturile si libertatile cetatenilor (?!).

Prin urmare, din punct de vedere constitutional, nu exista si nici nu se poate acredita confuzia dintre cele doua functii, nefiind permisa, de aceasta ordine constitutionala, stabilirea, printr-o lege unica, a statutului si carierei comune a judecatorilor si procurorilor, precum o realizeaza Legea nr. 303/2004.

Jurisprudenta CEDO a statuat, constant, asupra distinctiei majore dintre cele doua functii, retinand ca este daunatoare introducerea publica a confuziei dintre ele.

De altfel, prin prima hotarare contra Romaniei (Vasilescu 1997), CEDO a decis ca „procurorul” nu are figura juridica a unui „magistrat”, adica a unui judecator si nu poate pronunta solutii pe fond.

Decuplarea statutului procurorilor de cel al judecatorilor este o solutie legala simpla si eficace, pentru a se inlatura/atenua efectul negativ, indus in societate, prin actuala reglementare comuna.


In Starea justitiei (III), Culegere de articole, studii si note 2018-2019, Marin Voicu ne prezinta o ampla lucrare structurata in cinci mari capitole. Pentru inceput, sunt abordate teme de drept european, precum starea justitiei civile, comerciale si de contencios administrativ in statele Uniunii Europene. In a doua parte, cea de drept constitutional si parlament, sunt prezentate calitatea legii si deficitul de democratie parlamentara in procesul legislativ din Romania. Al treilea capitol este rezervat puterii judecatoresti din Europa si din tara noastra, fiind dezbatute cu precadere reforma justitiei din Franta, Belgia si Elvetia. Cel de-al patrulea capitol, destinat dreptului maritim si arbitral, readuce in discutie subiecte precum starea codului maritim si a dreptului portuar.

Nu in ultimul rand, in Starea justitiei (III), Culegere de articole, studii si note 2018-2019 regasim importante pagini de istorie judiciara reflectate in Pandectele Romane din perioada 1921-1939, ce ating subiecte precum cadrul justitiei, stilul hotararilor judecatoresti sau dreptul in programele scolare.


Daniela Nae

Detalii tehnice
Data aparitiei06 mar. 2019
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini248
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR - Marin Voicu