Oprirea fraudei fiscale reprezinta un deziderat esential in politica legislativa si economica a Uniunii Europene. Miza acestui proces este foarte ridicata si fiecare stat membru este dator sa contribuie, prin intermediul masurilor interne, la limitarea fenomenului. Asa cum se intampla de obicei insa, lucrurile sunt mult mai complicate in practica decat in teorie. Autoritatile nationale sunt adesea puse in fata unor mecanisme complexe de fraudare, care implica si contribuabili nevinovati. Asupra acestora nu poate fi pusa greutatea suportarii conduitei partenerilor lor comerciali.
Mai mult, o victorie in lupta impotriva celor care fraudeaza, care nu tine cont de drepturile acestora si de obligatiile procedurale ale autoritatii, nu este o adevarata victorie. Pentru fiecare euro recuperat intr-un astfel de mod, pretul platit este reprezentat de o scadere a increderii legitime in administratie, a sentimentului de previzibilitate si securitate in piata. Cu atat mai mult, organele responsabile au dificila sarcina de a analiza toate aspectele starii de fapt cu deosebita grija, astfel incat sa nu deceleze in mod eronat vinovatia unui contribuabil care nu avea, cu adevarat, scopul fraudarii.
Jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene este un pilon de sprijin atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritatile nationale. Complexitatea acesteia insa descurajeaza simplii participanti la circuitul fiscal. Prezenta lucrare reprezinta un mod de a sintetiza si simplifica principalele chestiuni legale analizate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, astfel incat aceasta sa devina mai accesibila atat pentru profesionisti, cat si pentru cei pur si simplu interesati de fenomenul analizat.