Revista de drept comercial este o publicatie lunara in care sunt tratate cele mai actuale probleme care intereseaza domeniul comercial, de catre distinsi profesori universitari, magistrati, avocati, specialisti.
Veti gasi:
-probleme privind: dreptul comercial; dreptul comertului international; dreptul fiscal; dreptul afacerilor; dreptul bancar; dreptul maritim;
-jurisprudenta comerciala romana si straina, comentata si necomentata; medalioane deosebit de interesante privind domeniul comercial, piata, viata judiciara etc.;
-bibliografie in care sunt prezentate succint lucrari juridice;
-recenzii, simpozioane, varia;
-legislatie.
Cu o aparitie neintrerupta de 20 ani, Revista de drept comercialeste in prezent cea mai prestigioasa si solicitata publicatie de drept comercial din Romania. Revista se difuzeaza prin abonament. Revista contine circa 192 pagini.
DOCTRINA – (studii, comentarii, note) –
Profesor univ.dr. Monna-Lisa Belu Magdo
Contractele anticipative vanzarii-cumpararii
Dr. Csaba Bela Nász - Judecator - Curtea de Apel Timisoara
Unele consideratii cu privire la confirmarea planului de reorganizare judiciara
Horatiu Sasu, jurist
Ce se pastreaza din vechile mijloace de proba ale operatiunilor contractuale comerciale dupa aparitia noului Cod de procedura civila? (I)
Avocat Günay DUAGI – Principal Associate - Nemoianu Attorneys at Law
Executarea creantelor in spatiul intra-comunitar
Betinio Diamant - Avocat - Baroul Sibiu
Vasile Lunceanu - Avocat - Baroul Sibiu
Actiune civila pentru indeplinirea obligatiilor stabilite prin doua conventii
JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA
Dr. Emanuel Albu – judecator la Sectia de contencios administrativ
si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
— Societate comerciala. Cerere de restituire a unor sume platite nedatorat. Omisiunea organului fiscal de a se pronunta in legatura cu fiecare suma in pretinsa. Consecinte (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.45 din 10 ianuarie 2013)
— Societate comerciala. Oficiul Roman pentru drepturile de autor. Actul prin care au fost convocate partile implicate in procedura de arbitrare. Natura juridica a acestui act. Consecinte (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.59 din 10 ianuarie 2013)
— Societate comerciala. Finantare nerambursabila. Contract d achizitii publice. Modificarea specificatiilor tehnice. Consecinte (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr.4921 din 22 noiembrie 2012)
JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA A CURTII DE APEL CRAIOVA
Gherghina Lotus, judecator la Curtea de Apel Craiova
Societati comerciale
— Nulitate hotarare AGA. Obligatia de convocare (Decizia nr.12 din 9 februarie 2011 – Sectia comerciala)
Contracte
— Simulatia si mandatul fara reprezentare (Decizia nr. 158/2011 din 25 octombrie 2011 – Sectia a III-a civila)
Drept procesual civil
— Competenta generala. Necompetenta instantelor romane (Decizia nr. 62/2011 din 20 aprilie 2011 – Sectia comerciala)
— Revizuire. Hotararea obtinuta ulterior – inscris nou (Decizia nr. 136 din 6 octombrie 2011 – Sectia a III-a civila)
— Indeplinirea procedurii prealabile in cazul cererii de interventie in interes propriu. Conditii (Decizia nr. 155 din 20 octombrie 2011 – Sectia a III-a civila)
— Necompetenta instantei. Declinarea competentei in favoarea instantei arbitrale (Decizia nr. 200 din 6 decembrie 2011 – Sectia a III-a civila)
— Contestatie in anulare. Nelegala compunere a completului de judecata nu se circumscrie notiunii de necompetenta de ordine publica. Incalcarea drep-turilor fundamentale prin prisma dispozitiilor CEDO (tribunal impartial) ar putea constitui motiv de revizuire (Decizia nr. 129 din 5 octombrie 2011 – Sectia a III-a civila)
JURISPRUDENTA
— DECIZIA Nr. 947 din 13 noiembrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 alin. (1) si art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila (Publicata in M.Of. nr. 52 din 23 ianuarie 2013)
— DECIZIA Nr. 1.078 din 13 decembrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 alin. (1) si art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila (Publicata in M.Of. nr. 71 din 1 februarie 2013)
— DECIZIA Nr. 1.077 din 13 decembrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7, art. 14 alin. (1) teza a doua si art. 15 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila (Publicata in M.Of. nr. 73 din 4 februarie 2013)
MEDALION
Vasile Stanescu - Un economist si jurist de prestigiu, deschizator de noi drumuri in stiintele juridice si economice
Sorin Popescu, Tudor Prelipceanu
ADAGII JURIDICE LATINESTI
MAXIME COMENTATE
LEGISLATIE
Legea notarilor publici - Republicata
LEGE Nr. 36 din 12 mai 1995 a notarilor publici si a activitatii notariale (Republicata in M.Of. nr. 72 din 4 februarie 2013)
RECENZII, SIMPOZIOANE, VARIA