Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Interpretarea Codului civil. Perspectiva jurilingvistica

ISBN/ISSN: 978-606-18-0485-6
Editura: C.H. Beck
39,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Tema interpretarii constituie in ultimele decenii una dintre problemele cele mai discutate de teoria dreptului, intr-un climat persistent de criza. Dintotdeauna interpretarea legii a prezentat serioase dificultati teoretice si practice si a generat numeroase controverse. Era previzibil ca noul Cod civil sa genereze interpretari si puncte de vedere contrarii. Importanta temei este fireasca deoarece corecta abordare a oricarei probleme de drept presupune prealabila clarificare a termenilor folositi.

In conditiile adoptarii Noului Cod civil lucrarea de fata este una de maxima actualitate, mai ales tinand cont ca tema interpretarii are in literatura de specialitate o soarta aparte. Astfel, desi este abordata la toate disciplinele de studiu ale ramurilor dreptului, maniera de realizare a abordarii este cumva automata, caci nu ne mai intrebam de ce ci cum se realizeaza interpretarea normei de drept. Lucrarea de fata are printre altele menirea de a raspunde la aceste intrebari. Importanta temei este fireasca deoarece corecta abordare a oricarei probleme de drept presupune prealabila clarificare a termenilor folositi. A sari peste aceasta etapa, a nu defini notiunile cu care jonglezi, inseamna a te expune riscului de a vorbi in limbi diferite, traind cu impresia realizarii unei comunicari.

Din cuprins:
•    probleme pe care le ridica aplicarea dreptului
•    trasaturi definitorii ale interpretarii gramaticale
•    tehnica interpretarii si metodele de interpretare
•    sensul juridic al termenilor din Codul civil: sinalagmatic, accesiunea, superficia, uzufructul
•    limbajul juridic si vocabularul sau
•    polisemia limbajului juridic
•    specificitatea discursului legislativ.

Puncte forte:
•    aprofundarea interpretarii gramaticale a normelor juridice
•    analiza principalelor metode de interpretare ale dreptului
•    analiza normelor juridice din perspectiva noului Cod civil
•    abordare interdisciplinara cu referiri la lingvistica, teoria generala a dreptului, drept civil, drept procesual civil
•    ample referinte bibliografice.

Cuvintele autorului despre lucrare:
De ce aceasta tema?
Deoarece interpretarea se afla astazi ca si ieri in centrul reflectiilor juristilor. Doctrina si teoria contemporana a dreptului in materie de interpretare recunoaste pluralitatea metodelor de interpretare: alegerea tine de un factor de natura pragmatica. Nicio metoda de interpretare nu permite accederea la intelegerea autentica a textului si a sensului sau, dreptul constand esentialmente in interpretari.
Lucrarea este una de absoluta noutate in peisajul juridic si lingvistic romanesc. Pasiunea cu care m-am aplecat asupra problemelor tratate transpare in bucuria transpunerii in scris a concluziilor cercetarilor intreprinse. Am reusit sa imprim lucrarii un stil clar, simplu si concis, conform exigentelor cerute de tehnica legislativa, intr-un limbaj care, desi tehnic, reuseste sa fie accesibil.

Despre autor:  Diana Danisor este conf. univ. dr. Facultatea de Drept si Stiinte Sociale, Universitatea din Craiova, si traducator a 26 de carti de specialitate din domeniul juridic si lingvistic din si in limba franceza.

Detalii tehnice
Data aparitiei25 sept. 2015
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini296
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
DE ACELASI AUTOR - Diana Danisor