Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Insolventa in reglementarea Legii nr. 85/2006

Comentarii, doctrina, jurisprudenta
ISBN/ISSN: 978-973-127-721-9
75,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

"Asa cum se cunoaste, procedura insolventei constituie instrumentul juridic fundamental al economiei de piata libera, care asigura asanarea activitatii comerciale, atunci cand aceasta este afectata de consecintele funeste ale activitatii comerciantilor aflati in dificultati financiare.

In dreptul nostru, prima reglementare legala a acestei institutii juridice, in conceptia moderna, a fost Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii si lichidarii judiciare, rebotezata in anul 1997, Legea privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. Aceasta reglementare legala a suferit numeroase modificari si completari, iar in anul 2006 a aparut intr-o "haina noua", Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. (…)

Lucrarea Insolventa in reglementarea Legii nr. 85/2006 pe care o prezentam are intrucatva un caracter inedit, in peisajul lucrarilor publicate pana acum; ea este scrisa de un practician al dreptului si este destinata, cu osebire, practicienilor (judecatori, avocati, practicieni in insolventa etc.), dar si tuturor celor interesati de cunoasterea si aplicarea procedurii insolventei.

Autoarea lucrarii nu este un neofit; ea este un foarte bine cunoscut cercetator al procedurii insolventei (…) (a publicat lucrarile: Procedura reorganizarii judiciare, Teza de doctorat, 2000; Procedura falimentului bancilor, 2001; Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului in formulare: o alta forma de aplicare a legii, 2004; numeroase articole si comentarii de practica judiciara) si, ca magistrat, a beneficiat de experienta de judecator-sindic si judecator de curte de apel.

Noua lucrare a autoarei nu este nici tratat, nici monografie si nici culegere de practica judiciara; ea are, in doze masurate, strictul necesar din caracteristicile acestor specii de lucrari, dar numai cat este necesar pentru cunoasterea temeinica si aplicarea corecta a reglementarii legale. (…)

In legatura cu fiecare dintre marile probleme ale procedurii insolventei abordate, mai intai, se prezinta, sintetic si sistematizat, principiile consacrate de dispozitiile legale. Apoi, sub denumirea Doctrina, se mentioneaza lucrarile de specialitate relevante aferente. In continuare, sub denumirea Jurisprudenta, se infatiseaza, uneori extensiv, decizii ale instantelor judecatoresti date in aplicarea dispozitiilor legale. Acolo unde este cazul, sub denumirea Control constitutional, se prezinta decizii ale Curtii Constitutionale, date in solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate. Analiza problemelor abordate se incheie, in foarte multe cazuri, cu propuneri de lege ferenda.

De remarcat ca autoarea nu s-a multumit cu simpla infatisare a reglementarii legale, a opiniilor doctrinare si a deciziilor jurisprudentiale, ci le-a supus pe acestea unei exigente analize critice, sub aspect teoretic si al utilitatii practice. In legatura cu unele aspecte, autoarea a formulat puncte de vedere proprii, originale, menite sa contribuie la perfectionarea reglementarii legale si la aplicarea corecta a acesteia in practica instantelor judecatoresti. O dovada in acest sens, o constituie cele 43 de propuneri de lege ferenda din lista care incheie lucrarea. De subliniat ca aceste propuneri nu sunt simple opinii, care ar trebui avute in vedere in actiunea de modificare si completare a reglementarii legale, ci sunt propuneri de texte concrete, folositoare in perspectiva elaborarii unui cod al insolventei.

In fundamentarea analizelor si solutiilor date, autoarea a folosit o bogata bibliografie de specialitate si un vast material de practica judiciara.

Lucrarea realizata de autoare constituie o cercetare stiintifica valoroasa si prin publicarea ei contribuie eficient la imbogatirea cercetarii stiintifice privind tratamentul juridic aplicat comerciantilor aflati in dificultati financiare.

Prin cercetarea cuprinzatoare si aprofundata a problemelor abordate, solutiile date si bogatia informatiei doctrinare si jurisprudentiale pe care o ofera, lucrarea va reprezenta un deosebit de util instrument de lucru pentru juristi, precum si pentru toti cei interesati de cunoasterea si aplicarea in practica a procedurii insolventei."

Prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru

Detalii tehnice
Data aparitiei20 mar. 2012
Numar pagini480
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Nicoleta Tandareanu
Indisponibila
Imagine Codul insolventei adnotat

Codul insolventei adnotat

Noutati, examinare comparativa si note explicative
57,00 RON 57,00 RON