Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Hotarari recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia dreptului social. Culegere de jurisprudenta. Vol. 5

Libera circulatie a lucratorilor
ISBN/ISSN: 978-606-28-0098-7
Editura: Universitara
38,54 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Libertatea de circulatie reprezinta un principiu fundamental al dreptului comunitar.

 Volumul de fata, care face parte dintr-un demers mai amplu avand ca scop prezentarea jurisprudentei recente a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniul social, cuprinde hotararile acestei instante pronuntate in legatura cu dreptul lucratorilor de a circula pe teritoriul Uniunii si de a desfasura o activitate in alt stat membru decat cel ai carui resortisanti sunt.
Dupa o prima parte consacrata unor aspecte de ordin general referitoare la continutul acestei libertati, la conditiile in care se exercita si la notiunea de lucrator, sunt prezentate hotarari care evidentiaza egalitatea de tratament de care se bucura lucratorii ce exercita acest drept.

 Existenta unei bogate jurisprudente in materie, care poate fi constatata de cititor prin referirile numeroase din cuprinsul hotararilor la spete anterior solutionate, demonstreaza importanta deosebita  a libertatii de circulatie pentru Uniunea Europeana. Ea este un aspect al statutului de cetatean al Uniunii conferit de art. 20 TFUE oricarui resortisant al statelor membre, care le permite acestora sa obtina acelasi tratament juridic independent de cetatenia lor, sub rezerva exceptiilor expres prevazute.
Dreptul la libera circulatie permite resortisantilor statelor membre sa paraseasca statul de origine, sa se stabileasca pe teritoriul altui stat membru, sa desfasoare in acest stat o activitate profesionala, de orice natura, opunandu-se oricaror masuri care i-ar defavoriza.

Restrangerea dreptului de circulatie nu poate fi justificata decat daca se intemeiaza pe consideratii obiective si este proportionala cu obiectivul legitim urmarit de dreptul national. Asa cum se va observa din lecturarea hotararilor prezentate, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a considerat ca sunt obiective legitime protejarea limbii oficiale in vederea mentinerii unitatii nationale si coeziunii sociale, incurajarea recrutarii si formarii tinerilor sportivi profesionisti, protejarea eficientei controalelor fiscale, facilitarea controalelor administrative, protectia sociala a lucratorilor, cresterea procentajului rezidentilor titulari ai diplomei de invatamant superior s.a.

Totodata, o importanta deosebita pentru cunoasterea si aprofundarea acestui domeniu al dreptului comunitar o are delimitarea  notiunii de lucrator, care, in dreptul comunitar, are un inteles autonom, fiind definita prin criteriile ce caracterizeaza raportul de munca, tinand cont de drepturile si obligatiile persoanelor implicate. Asa cum a aratat insasi Curtea, lucrator este persoana care indeplineste, o anumita perioada, pentru si sub indrumarea altei persoane, prestatii in schimbul carora primeste o remuneratie. Activitatea trebuie sa fie reala si efectiva, cu exceptia activitatilor atat de reduse incat apar ca pur marginale si accesorii. De pilda, Curtea a considerat ca intra sub incidenta liberei circulatii a lucratorilor si sportivii profesionisti/semiprofesionisti daca activitatea sportiva desfasurata este o activitate economica, un functionar al Uniunii Europene, o femeie care a incetat munca din cauza constrangerilor intervenite in ultima perioada a sarcinii si imediat dupa nastere, in conditiile dezvoltate de Curte. Notiunea de lucrator a fost larg interpretata astfel incat Curtea a concluzionat ca se afla in sfera de aplicare a dreptului in discutie si persoanele care presteaza munca in cadrul unui ajutor pentru dezvoltare intr-un stat din afara Uniunii Europene, in baza legaturii cu dreptul unui stat membru al Uniunii, precum si o persoana care a incetat un raport de munca ori este in cautarea unui loc de munca. De asemenea, se pot prevala de dispozitiile dreptului comunitar in materie nu doar lucratorii, ci si angajatorii lor, dupa cum aceste dispozitii nu se adreseaza doar autoritatilor publice, ci si masurilor de alta natura care reglementeaza, in mod colectiv, munca salariata. Nu doar lucratorii se bucura de anumite drepturi oferite de statul membru gazda, ci si membrii de familie ai acestuia, asa cum se va observa din parcurgerea lucrarii, o atentie deosebita fiind data dreptului copiilor unui lucrator migrant de a avea acces la sistemul din invatamant din statul unde acestia au resedinta.

In consecinta, problemele dezvoltate in jurisprudenta prezentata de aceasta lucrare sunt de larg interes, atat pentru practicieni ai dreptului, cat si pentru toti cei interesati sa cunoasca ce prevede dreptul comunitar in legatura cu dreptul la libera circulatie.

Daniela Georgeta Enache,
judecator,
Curtea de Apel Bucuresti 

Detalii tehnice
Data aparitiei28 aug. 2014
Categorie generalaJurisprudenta
Numar pagini262
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si