In prezent nu exista un concept universal acceptat prin care sa poata fi definita societatea informationala. Cei mai multi teoreticieni au fost de acord ca transformarea societatii contemporane a inceput inca din anii '70 si a constat in schimbarea modului sau de functionare.
Modelele societatii informationale au influentat inevitabil si activitatile de legiferare si de aplicare a dreptului, care s-a pozitionat, fata de societatea informationala, pe doua seturi de coordonate, dobandind deopotriva calitatea de beneficiar al tehnologiei informatice si aplicatiilor asociate, cat si pe cea de factor de regularizare si configurare a societatii informationale.
Daca in ceea ce priveste beneficiile aduse de informatica dreptului si activitatilor juridice si judiciare, acestea se inscriu pe linia generala a modernizarii infrastructurii, regularizarea si configurarea prin norme juridice a societatii informationale a reprezentat si reprezinta un proces complex si inedit.
In acest context, lucrarea "Dreptul societatii informationale" se adreseaza deopotriva specialistilor in drept cat si specialistilor in informatica, creionand, intr-o maniera accesibila ambelor categorii profesionale, elementele de complementaritate necesare intelegerii mecanismelor juridice si tehnice ale comertului electronic.