Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul persoanelor. Dreptul obligatiilor

secvente in actualitatea Codului civil
ISBN/ISSN: 978-606-678-871-7
Editura: Hamangiu
41,40 RON
Disponibilitate: IN STOC

Interferentele intre bioetica si drepturile personalitatii gasesc expresie normativa in contextul clonarii, selectiei eugenice a speciilor, eutanasiei, identificarii pe baza amprentei genetice, procrearii artificiale, prelevarii si transplantului de tesuturi si organe.

Relatia (uneori conflictuala) intre libertatea de expresie, dreptul publicului de a fi informat si drepturile personalitatii este tangenta informatiilor de actualitate. „Expunerea” vietii particulare sau exploatarea imaginii persoanei, aduc in lumina reflectoarelor nu doar cetateni obisnuiti, dar si personalitati. Limitele protectiei sunt de o geometrie flexibila, iar actiunea in indemnizare prilejuieste optici diverse asupra intinderii vietii particulare si asupra limitelor sale de protectie.

Probabil ca nicio tema din aria drepturilor personalitatii nu atinge cota de interes pe care o presupune viata privata. Codul civil roman reglementeaza dreptul la respectarea vietii private in panoplia prerogativelor intim atasate fiintei umane. Alaturi de valorile clasic ocrotite in perimetrul vietii private, si-au facut loc (jurisprudential – masiv; in reglementare – mai tarziu si timid) aspecte ce revendica un loc propriu: transsexualismul, domiciliul profesional, secretul comunicatiilor electronice si, de data recenta, protectia corpului, memoriei si vointei persoanei decedate. Probleme care se vadesc a fi nu doar „actualitate stringenta”, dar si chestiuni ce „ataca” filonul moral al fiintei umane.

Intre non-reglementare si justificari ample (de lege ferenda), actul juridic unilateral a primit locul cuvenit, mai ales prin consacrarea asteptata, ca sursa autonoma de obligatii. Plata are nuantele sale, cu noi accente, ca, de altfel si modalitatile obligatiilor. Imbogatirea fara justa cauza intregeste tabloul faptelor juridice licite (surse de obligatii) care se bucura de o reglementare explicita.

Fragmente de realitate juridica, intr-un cadru legislativ nou –  este ceea ce am vrut sa surprindem si sa adaugam, pe firul contributiilor doctrinare consecutive intrarii in vigoare a Codului civil. Am valorificat, intr-o noua interpretare, ganduri predate hartiei in decursul timpului; am adaugat file desprinse din actualitatea reglementarii, in secvente de Persoane si de Obligatii. La confluenta dintre intern si international, dintre trecut, actualitate si perspectiva, singurele variante acceptabile sunt cele care confera realism si certitudine. Cu certitudinea perenitatii unor conceptii fundamentale, care pot fi modelate si adaptate prin vectorii consecventei, intelepciunii si echilibrului.

Detalii tehnice
Data aparitiei21 feb. 2014
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini368
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Calina Jugastru
Indisponibila
Tratat de drept procesual civil. Vol. II. Editia a 2-a - Les, Jugastru

Tratat de drept procesual civil. Vol. II. Editia a 2-a

Caile de atac. Dispozitii privind asigurarea unei practici judiciare unitare. Procedurile speciale. Executarea silita. Procesul civil international
199,00 RON
Indisponibila
Tratat de drept procesual civil. Vol. II - Les

Tratat de drept procesual civil. Vol. II

Caile de atac. Procedurile speciale. Executarea silita. Procesul civil international
179,00 RON 179,00 RON