Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul finantelor publice Volumul I. Drept bugetar

ISBN/ISSN: 978-606-673-120-1
45,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

„Educatia este singurul lucru care nu iti poate fi luat. Poti pierde diplomele, dar nu poti pierde cunoasterea. Te poti debarasa de cunostinte, dar nu de ceea ce ai devenit datorita lor. Acesta este primul motiv pentru care recomand astazi un manual. Intr-un domeniu care nu este al meu, dar care imi pare extrem de important: dreptul finantelor publice.

Oamenii care se dedica educarii altora sunt din ce in ce mai rari. Societatea nu ii mai valorizeaza cum s-ar cuveni. Profesoratul nu mai asigura nici statutul social nici veniturile de alta data. In invatamantul superior din Romania este din ce in ce mai greu sa convingi un tanar sa vina la catedra. Este al doilea motiv pentru care astazi scriu aceste randuri: domnul Ioan Lazar, autorul acestui curs, este unul dintre acesti tineri rari. Il cunosc bine din timpul cursurilor doctorale, parcurse la Craiova, sub directia stiintifica a profesorului Ioan Alexandru. Este, intr-o anumita masura, produsul scolii din care fac parte. Unul cu care ne mandrim.

In invatamantul juridic superior din Romania avem nevoie de manuale bune. O perioada destul de lunga dupa Revolutie, mai ales in dreptul public, a trebuit sa le reinventam. Ele par ca s-au banalizat astazi, odata cu inflorirea editurilor universitare. Acestea sunt atat de la moda incat a devenit standard obligatoriu ca o universitate sa aiba editura. Dar proliferarea fara precedent a micilor editori a fragmentat piata manualelor in asa masura incat controlul asupra calitatii acestora a devenit practic imposibil. Manuale a publicat oricine, oricum. Astazi, asistam la o constientizare relativa a efectelor nocive produse de bagatelizarea cursurilor universitare. Marii editori incep sa recapete teren, iar autorii care reusesc sa publice manuale distribuite la nivel national dobandesc un statut aparte. Ei refuza comoditatea sectarismului editorial, pentru a risca pe o piata nationala inca in curs de constituire. Suntem departe de ideal in domeniul acesta, dar eforturile catorva editori si a tinerilor profesori va conduce la impunerea calitatii. Este al treilea motiv pentru care va recomand cursul domnului Ioan Lazar.

Dreptul a insemnat o perioada lunga de timp, datorita conjuncturii provocate de impunerea unei ideologii oficiale, dreptul privat. Profesorii de drept public au fost priviti cu reticenta, iar disciplinele lor marginalizate. Tendinta s-a pastrat si dupa revenirea la democratia liberala. Daca profesorii de drept privat au continuat o traditie, facand manualelor lor cosmetizarile necesare perioadei, profesorii de drept public a trebuit sa rescrie totul, caci, din unghiul dreptului public, totul s-a intors la 180 de grade. Reinventarea si reimpunerea dreptului public a fost in anii de dupa Revolutie o lupta dificila. Una care nu s-a incheiat in toate domeniile. Domeniul finantelor publice este unul dintre acestea. Prea multa vreme dominate de economisti, acestea au fost rar si inconsistent frecventate de juristi. In acest domeniu, lupta de afirmare a dreptului public depaseste razboiul civil, trebuind sa infrunte Economia. Si majuscula nu este intamplatoare, atat de ferma ii este dominatia asupra celorlalte stiinte sociale. Cand citesti deci un manual bun dedicat finantelor publice, scris din unghiul de vedere al dreptului, cum este cel al domnului Ioan Lazar, trebuie sa constientizezi temeritatea intreprinderii.

Cunostintele, ca si bunurile, sunt cu atat mai valoroase cu cat sunt mai rare. Studentii incep timid sa inteleaga acest lucru, orientandu-se din ce in ce mai mult catre disciplinele care sunt mai putin frecventate, parasind linia traditionala a studiilor juridice, care pretindea ca cine stie drept civil si drept penal stie Dreptul. Impunerea unor manuale bune la nivel national in aceste domenii este esentiala pentru pastrarea tendintei, care, din punctul meu de vedere, este determinanta pentru evolutia practicii juridice din Romania. Editorii si autorii care participa la reconsiderarea modului structurarii studiilor juridice trebuie felicitati”.

Prof. univ. dr. Dan Claudiu Danisor

Autorul acestui volum face parte din categoria speciala a tinerilor juristi care reusesc sa imbine cu talent si pasiune activitatea de practician cu aceea de teoretician al dreptului.

In sprijinul celor afirmate mai sus stau marturie, pe de o parte, dubla calitate de avocat si arbitru a domnului dr. Ioan Lazar, iar, pe de alta parte, functiile de cercetator stiintific asociat al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane, de lector universitar (disciplina Dreptul finantelor publice), precum si de membru in comitetele stiintifice de redactie ale unor publicatii juridice importante din Romania. .

Doctor in drept cu teza intitulata „Jurisdictii administrative in materie financiara”, elaborata sub indrumarea eminentului prof. univ. dr. Ioan Alexandru, domnul dr. Ioan Lazar s-a remarcat si in domeniul creatiei juridice, fiind autor de monografii, cursuri, manuale, studii si articole, unele fiind premiate pentru originalitatea si valoarea lor stiintifica. .

In acest context se inscrie si amplul curs Dreptul finantelor publice – Drept bugetar –, care abordeaza o problematica actuala, dificila, cu implicatii in viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Cu precizarea ca este vorba despre un prim volum, care va fi urmat de un al doilea dedicat Dreptului fiscal, cursul de fata cuprinde atat elemente de drept substantial, cat si de drept procedural din domeniul cercetat de autor, continand teme de real interes stiintific si practic, cum ar fi: finantele publice, dreptul finantelor publice, sistemul bugetar si bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale etc. .

Din perspectiva faptului ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, cetatenii romani dobandind astfel si statutul de cetatean european, un rol semnificativ in economia cursului il are partea dedicata sistemului financiar al Uniunii Europene. .

Consider ca prin aceasta lucrare elaborata intr-un stil clar, concis si cu un limbaj juridic adecvat, autorul isi aduce o contributie reala la imbogatirea doctrinei finantelor publice din tara noastra si ofera cititorului un util instrument teoretic si practic in materie. .

Prof. univ. dr. Ovidiu Predescu
Director al revistei „Dreptul”

Detalii tehnice
Data aparitiei30 mai 2013
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini368
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Noul Cod de procedura civila si Legea de punere in aplicare - actualizat 15 ianuarie 2014*

Noul Cod de procedura civila si Legea de punere in aplicare - actualizat 15 ianuarie 2014*

cu index alfabetic si corespondenta cu reglementarile anterioare
11,60 RON
Indisponibila
Imagine Legile administratiei publice 23.09.2013

Legile administratiei publice 23.09.2013

Editie ingrijita si adnotata de Conf. univ. dr. Ovidiu Podaru
14,40 RON
Indisponibila
Imagine Noul Cod penal si legea de punere in aplicare. Actualizat 20 septembrie 2013
DE ACELASI AUTOR - Ioan Lazar
Indisponibila
Sanctiunile procesuale penale - Giurgea, Lazar

Sanctiunile procesuale penale

Inadmisibilitatea. Decaderea. Excluderea probelor nelegal sau neloial administrate. Nulitatea
52,90 RON