Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul de proprietate. Practica judiciara. Vol I

Practica judiciara
ISBN/ISSN: 978-606-522-226-7
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 36,60 RON
32,94 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
   Lucrarea, structurata in trei volume, prezinta hotarari ale instantelor judecatoresti, cu precadere ale celor din Bucuresti, majoritatea nepublicate pana acum, in cauzele cu care au fost investite in ultimii ani in problematica atat de diversa a dreptului de proprietate, in special a dreptului de proprietate privata, referitor la conditiile generale de exercitare, modalitatile juridice, dezmembramintele dreptului, circulatia juridica a bunurilor, modurile de dobandire (accesiunea, uzucapiunea, legea, succesiunea etc.), publicitatea imobiliara, mijloacele de aparare (actiunea in revendicare, actiunea in granituire etc.).
   Astfel, acest prim volum grupeaza spete in care obiect de analiza au fost caracterele juridice ale dreptului de proprietate, dar si limitele determinate de lege in care acesta poate fi exercitat, cum ar fi reglementarile in domeniile de interes national. Tot in categoria limitelor de exercitare a proprietatii sunt selectate solutii privind problema respectarii normelor de edificare si modificare a constructiilor, de concesiune, expropriere pentru utilitate publica si rechizitie. De asemenea, au fost inserate hotarari in care a fost sanctionat abuzul de drept sau in care s-a analizat titularul dreptului de proprietate in contextul raporturilor de locatiune, de concubinaj, al mostenirilor vacante, al bunurilor fara stapan, al administratorului proprietatii publice a statului roman ori in contextul tratatelor internationale cand proprietatea unui imobil a revenit unui stat tert.
   Spetele care vizeaza modalitatile dreptului de proprietate sunt grupate in doua sectiuni: mai intai, proprietatea comuna pe cote-parti obisnuita, cu solutii referitoare la partaj sau mentinerea coproprietatii; mai apoi, proprietatea comuna in devalmasie, cu o varietate de probleme practice izvorate din relatiile patrimoniale de casatorie sau de concubinaj. In fine, capitolul dedicat dezmembramintelor dreptului de proprietate prezinta aspecte legate nu numai de drepturile de uzufruct, uz, abitatie, servitute sau superficie, dar si de interpretare a contractelor sau de probatiune.

 

Capitolul I. Decizii în interesul legii
Capitolul al II-lea. Caractere juridice. Conditii generale de exercitare. Subiecte
   Sectiunea 1. Caracterele juridice ale dreptului de proprietate. Continutul dreptului
   Sectiunea a 2-a. Exercitarea dreptului de proprietate în limitele determinate de lege
   Sectiunea a 3-a. Abuzul de drept
   Sectiunea a 4-a. Subiectele dreptului de proprietate
Capitolul al III-lea. Modalitatile juridice ale dreptului de proprietate
   Sectiunea 1. Proprietatea comuna pe cote-parti obisnuita sau temporara. Proprietatea comuna pe cote-parti fortata si perpetua
   Sectiunea a 2-a. Proprietatea comuna în devalmasie
Capitolul al IV-lea. Dezmembramintele dreptului de proprietate
   Sectiunea 1. Dreptul de uzufruct
   Sectiunea a 2-a. Dreptul de uz si abitatie
   Sectiunea a 3-a. Dreptul de servitute
   Sectiunea a 4-a. Dreptul de superficie

Detalii tehnice
Data Aparitiei21 dec. 2009
Categorie generalaJurisprudenta
Numar pagini496
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Adela Cosmina Bodea
DIN ACEEASI CATEGORIE - Drept civil