Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul de proprietate. Practica judiciara. Vol III

ISBN/ISSN: 978-606-522-228-1
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 31,80 RON
28,61 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Lucrarea, structurata in trei volume, prezinta hotarari ale instantelor judecatoresti, cu precadere ale celor din Bucuresti, majoritatea nepublicate pana acum, in cauzele cu care au fost investite in ultimii ani in problematica atat de diversa a dreptului de proprietate, in special a dreptului de proprietate privata, referitor la conditiile generale de exercitare, modalitatile juridice, dezmembramintele dreptului, circulatia juridica a bunurilor, modurile de dobandire, publicitatea imobiliara, mijloacele de aparare.
  Volumul al treilea prezinta cititorului avizat sau mai putin avizat cea mai importanta problema juridica a ultimilor ani in materia proprietatii: mijloacele juridice de aparare a dreptului de proprietate privata in contextul restituirii catre fostii titulari a imobilelor preluate abuziv de Statul roman in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Au fost selectate hotarari reprezentative prin modul de rezolvare a cererilor de revendicare a acestor imobile, intemeiate in drept fie pe dispozitiile generale ale Codului civil, fie pe cele ale legilor speciale, cu referire expresa la Legea nr. 10/2001. Semnificativ este si modul de argumentare in fapt si in drept a celor hotarate, cu respectarea deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in recursurile in interesul legii date in materie, cu rezolvarea conflictului de ierarhizare a actelor normative interne, dar si cu respectarea dreptului fundamental consacrat de Conventia europeana a drepturilor omului, cu exemplificari ale cauzelor in care Romania a fost condamnata de instanta de contencios european. Nu mai putin importante, actiunea in revendicare clasica sau actiunea in granituire, actiunea in contencios administrativ sunt relevate de spetele expuse intr-un capitol separat al acestui volum.

 

Capitolul I. Decizii în interesul legii
Capitolul al II-lea. Apararea dreptului de proprietate asupra imobilelor preluate abuziv de Statul roman în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989
Capitolul al III-lea. Mijloace juridice de protectie a drepturilor reale prevazute de Codul civil

Detalii tehnice
Data Aparitiei10 feb. 2010
Categorie generalaJurisprudenta
Numar pagini384
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Adela Cosmina Bodea
DIN ACEEASI CATEGORIE - Drept civil