Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept constitutional. Teoria generala a Statului

ISBN/ISSN: 978-606-18-0530-3
Editura: C.H. Beck
44,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Tematica abordata este actuala si cuprinde analize in forme succinte, precise si clare a problematicii clasice specifice unor astfel de cursuri de drept constitutional, dar si aspecte noi, neanalizate pana in prezent in alte lucrari similare, dintre care mentionam: problematica excesului de putere intr-o societate democratica si organizarea statala a puterii conform principiului constitutional al proportionalitatii. Pornind de la aceste realitati, care sunt reflectate in doctrina constitutionala contemporana, prezentul curs universitar isi propune, in primul rand prin tematica, sa reabiliteze in context modern denumirea mai veche a acestei discipline „Drept de Stat” in forma actuala „Teoria generala a Statului”. Titlul este justificat, deoarece esenta definitorie a dreptului constitutional, ca disciplina juridica si ramura a sistemului unitar a dreptului, este aceea de a reglementa, prin normele Constitutiei, relatiile sociale fundamentale privind „instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii de stat” (Ioan Muraru).

Din cuprins:
•    raportul intre ordinea juridica nationala si ordinea juridica a Uniunii Europene
•    ideea de constitutionalism la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene
•    problematica excesului de putere intr-o societate democratica
•    elemente de drept parlamentar
•    organizarea statala a puterii conform principiului constitutional al proportionalitatii

Puncte forte:
•    toate institutiile juridice ale dreptului constitutional sunt examinate si analizate in contextul jurisprudentei jurisdictiilor constitutionale romane
•    abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura
•    notiunile explicate sunt usor de asimilat, iar prezentarea temelor este facuta intr-un stil clar si logic
•    referinte bibliografice la finalul fiecarui capitol

Cuvintele autorilor despre lucrare:
Elemente de noutate pe care le propunem pentru prima data in literatura juridica intr-o lucrare care se doreste a fi in primul rand un curs universitar se refera la analiza teoretica si de practica judiciara in materie constitutionala a problematicii delimitarii dintre puterea discretionara si excesul de putere in activitatea institutiilor statului, precum si analiza organizarii puterii statale, nu numai din perspectiva teoriei separatiei si echilibrului puterii in stat, dar si prin aplicarea principiului constitutional al proportionalitatii, stiut fiind faptul ca acest principiu este inscris si in instrumentele juridice de baza ale dreptului Uniunii Europene. Tot ca un element de noutate pe care il propunem spre reflectie studentilor si specialistilor in domeniu este si analiza practicii constitutionale a Guvernului privind procedura asumarii raspunderii in fata Parlamentului pentru un proiect de lege si procedura emiterii ordonantelor de urgenta. Nu in ultimul rand, amintim si analiza teoretica referitoare la raportul dintre principiul suprematiei Constitutiei si principiul prioritatii dreptului Uniunii Europene.

Despre autori:

Dr. Marius Andreescu este judecator la sectia penala a Curtii de Apel Pitesti si cadru universitar doctor la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti.
Dr. Andra Puran este cadru didactic la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Pitesti si consilier juridic.

Detalii tehnice
Data aparitiei02 mar. 2016
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini266
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Fise de drept civil -  Gabriel Boroi, Mona Maria Pivniceru

Fise de drept civil

Partea generala. Persoane. Drepturi reale principale. Obligatii. Contracte. Succesiuni. Familie
150,00 RON
Indisponibila
Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala si Legile de punere in aplicare. Actualizat mai 2016

Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Ed. 7. 25.05.2016

Cuprinde modificarile aduse prin O.U.G. nr. 6/2016, prin Legea nr. 75/2016 si prin O.U.G. nr. 18/2016
41,00 RON