Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Tratat teoretic si practic de drept al muncii. Editia a II-a, revazuta si adaugita

ISBN/ISSN: 978-973-127-734-9
120,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editia a II-a a Tratatului teoretic si practic de drept al muncii, elaborata de prof. univ. dr. Ion Traian Stefanescu, prestigios autor in domeniul dreptului muncii, nu constituie o simpla operatiune de revedere si actualizare a editiei anterioare. Ca urmare a remodelarii legislatiei muncii care s-a produs anul trecut, actuala editie a lucrarii este in mare parte noua. Sunt analizate, in detaliu, modificarile aduse Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 si sunt prezentate analitic normele cuprinse in Legea nr. 62/2011 a dialogului social.

Tratatul cuprinde o ampla abordare a Legii nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Codul muncii, lege care se inscrie in ideea de rezolvare a unor necesitati social-economice interne, dar, concomitent, da expresie si unor preocupari existente la nivelul Uniunii Europene in materia reglementarii raporturilor de munca. Ne referim la Cartea Verde intitulata "A moderniza dreptul muncii pentru a da raspuns provocarilor secolului XXI", care, dupa o ampla dezbatere la nivelul intregului continent, s-a soldat, in 2007, cu "Principiile comune ale flexisecuritatii" - document adoptat de Consiliul European. Cititorii vor avea ocazia de a afla viziunea dlui prof. univ. dr. Ion Traian Stefanescu asupra acestui element de noutate in materia dreptului muncii, flexisecuritatea si principiile sale.

In ceea ce priveste Legea Dialogului Social, act normativ care evidentiaza o situatie complexa pentru executarea, suspendarea si incetarea raporturilor de munca, autorul, cu o acuratete specifica numai doctrinarilor de elita, puncteaza principalele probleme pe care le ridica intrarea in vigoare a acestei legi si lacunele determinate de renuntarea la Contractul colectiv de munca unic la nivel national (precum inexistenta, in momentul de fata, a unor norme - legale sau contractuale - cu privire la: sistemul de salarizare, indeosebi a coeficientilor minimi de ierarhizare pe categorii de salariati; protectia salariilor in caz de faliment sau lichidare judiciara; dreptul salariatului, pe perioada preavizului de concediere, de a absenta (4 ore/zi de la program) pentru a-si cauta un loc de munca; compensatia de cel putin un salariu in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului; procedura efectuarii cercetarii disciplinare prealabile; procedura de evaluare prealabila in cazul necorespunderii profesionale etc.).

Nu sunt omise nici reglementarile cuprinse in Noul Cod civil care sunt incidente, ca drept comun, in domeniul raporturilor de munca. Pe acest teren legislativ, schimbat substantial, sunt avute in vedere si contributiile la zi ale doctrinei juridice si ale practicii judecatoresti in materia legislatiei muncii.

Modificarile si completarile aduse Codului muncii pe linia flexibilizarii reglementarilor referitoare la raporturile juridice de munca si, mai mult, la piata muncii, au fost cu certitudine necesare. Multe dintre ele sunt utile, vor rezista in timp. Altele, dimpotriva, starnesc, inca de acum, o serie de intrebari si retineri justificate.

Pana la urma, practica va fi cea care va valida sau nu, total sau numai partial, modificarile si completarile Codului muncii. Fireste, nu va fi vorba doar despre Codul muncii in sine, ci si de efectele pe care le va produce corelatia acestui Cod cu Legea Dialogului Social.

O dimensiune esentiala a Tratatului o constituie atentia mult sporita acordata problemelor pe care le prezinta practica judiciara. Sunt prezentate implicatiile pe care le au hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului in materia raporturilor de munca asupra practicii judiciare interne.

Editia a II-a a Tratatului teoretic si practic de drept al muncii apare ca o lucrare fundamentala care, prin caracterul explicativ, elucidant si concret al continutului sau, prezinta, cu certitudine, un interes maxim pentru teoreticienii si practicienii dreptului muncii.

Detalii tehnice
Data aparitiei11 apr. 2012
Categorie generalaTratate
Numar pagini940
Tip copertaCarte brosata
Editiea 2-a
DE ACELASI AUTOR - Ion Traian Stefanescu