Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Noul Cod Civil. Note. Corelatii. Explicatii

ISBN/ISSN: 978-973-115-945-4
Editura: C.H. Beck
159,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

   Autorii acestei carti sunt magistrati, avocati din cadrul unor prestigioase case de avocatura (Piperea si Asociatii, NNDKP, David si Baias etc.) si cadre universitare.Lucrarea Noul Cod civil. Note. Corelatii. Explicatii reprezinta o prima abordare integrala a Noului Cod civil, care, departe de a fi exhaustiva, trateaza atat noile institutii din dreptul privat roman, cat si pe cele vechi, deja consacrate. Fiecare articol este analizat, incercandu-se o prima explicitare a noilor reglementari. Esentiala pentru aceasta lucrare este realizarea corelatiilor intre vechea reglementare si cea noua, fiind subliniate asemanarile si deosebirile dintre acestea.

   Corelatiile au menirea de a face trimitere la institutiile care si-au pastrat aceeasi reglementare sau una asemanatoare, fiind facilitata valorificarea doctrinei si jurisprudentei bazate pe vechiul Cod civil. Sunt facute trimiteri la vechile reglementari din Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 31/1954, Decretul nr. 167/1958 etc.

   Printre elementele de noutate pe care le aduce Noul Cod civil, tratate in prezenta lucrare, amintim, pe scurt:  transformarea comerciantului in profesionist, separatia de patrimonii (fiducia), administrarea bunurilor altuia, conventiile matrimoniale,  modificarea regimului juridic al prescriptiei si al termenelor de decadere, inalienabilitatea si insesizabilitatea conventionala a bunurilor, modificarile aduse in materia garantiilor (ipoteca legala, ipoteca mobiliara, dreptul de retentie), modificarile aduse in materia dobandirii bunurilor imobile, modificarile in materia raspunderii civile delictuale, in materia masurilor de ocrotire a persoanei fizice, reglementarea in extenso a modalitatii de incheiere a contractelor la distanta, aparitia unei noi sanctiuni de drept civil ce avea o existenta timida pana la adoptarea Noului Cod civil (considerarea unei clauze ca nescrisa).

   Astfel, pe de o parte, cartea reprezinta un instrument de lucru pentru toti specialistii dreptului privat, si nu numai, oferind informatii de baza care pot servi drept suport in activitatea judiciara si extrajudiciara. Pe de alta parte, lucrarea are natura unui ghid, a unei introduceri, pentru specialistii in alte ramuri de drept, in vreme ce, pentru studenti si justitiabil, indeplineste un rol de familiarizare a acestora cu domeniul, deopotriva de vast si, pe alocuri, sinuos, al dreptului privat.

   Autorii nu isi propun un comentariu amplu, dar reusesc, cu simt juridic responsabil si bine dozat, sa ofere solutii provocarilor generate de Noul Cod civil, prin notele, corelatiile si explicatiile care insotesc textul de lege.

slab,slab, foarte slab
este foarte slaba,nu se comenteaza nimic, practic cumperi doar noul cod civil la de 10 ori pretul....nu recomand,e o mare bataie de joc aceasta carte!
popescu ion | 16.03.2012 20:02
V-a fost de ajutor aceasta recenzie? Da Nu (0/0)
Detalii tehnice
Data aparitiei11 oct. 2011
Categorie generalaCoduri si legi comentate
Numar pagini1056
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Noul Cod de procedura civila si codul anterior 15 februarie 2013
Indisponibila
Noul Cod de procedura civila 15 februarie 2013

Noul Cod de procedura civila 15 februarie 2013

cu index alfabetic si corespondenta cu reglementarile anterioare - in vigoare de la 15 februarie 2013
11,60 RON