Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Ghid de cercetare penala. Editia a 3-a

conform noilor coduri
ISBN/ISSN: 978-606-18-0371-2
Editura: C.H. Beck
64,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea este structurata in doua parti, prima reunind aspecte teoretice relevante pentru organele de cercetare penala, iar cea de-a doua este practica, cuprinzand aproximativ 200 de formulare si modele de urmarire penala si acte procesuale. Demersul autorului este motivat de dorinta de a oferi un indrumar practic pentru cei care debuteaza in profesie, dar si de a veni in sprijinul organelor de cercetare penala sau avocatilor care activeaza in domeniul penal, prin sistematizarea pe capitole a celor mai uzuale formulare si acte procesuale.

Prima editie a lucrarii a fost publicata in anul 2009, demersul fiind axat pe reglementarile Codului penal si procesual penal din 1968. A doua editie, publicata in anul 2012, a fost actualizata cu prevederile din Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.

Despre editia a 3-a

La elaborarea acestei editii au fost avute in vedere modificarile si completarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala pana la 1 iunie 2014. Astfel, Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial nr. 486 din 15 iulie 2010, a fost modificata si completata pana in prezent prin:
•    Legea nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial nr. 258 din 19 aprilie 2012;
•    Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, publicata in Monitorul Oficial nr. 515 din 14 august 2013;
•    O.U.G. nr. 3/2014 pentru luarea unor masuri de implementare necesare aplicarii Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru implementarea altor acte normative, publicat in Monitorul Oficial nr. 98 din 7 februarie 2014.

Formularele si modelele

Inspirate din practica judiciara a organelor de cercetare penala ale Politiei si Parchetului, acestea reprezinta un punct de plecare pentru practicieni. Cu siguranta, pot fi imbunatatite, modificate si adaptate specificului activitatii fiecarei unitati de politie si parchet. Se poate considera ca nu exista un formular/model perfect pentru intocmirea unui act, legea prevazand doar elementele obligatorii pe care acesta trebuie sa le cuprinda, precum si forma acestuia.

Fata de editiile anterioare, a fost realizata o restructurare a acestora si au fost adaugate doua noi capitole privind Sesizarea organelor judiciare si Competenta organelor judiciare.

Din cuprins:
•    6 capitole de aspecte teoretice privind sesizarea organelor de urmarire penala si verificarea competentei, probele si procedeele probatorii, citarea si mandatul de aducere, masurile preventive, procedurile speciale
•    6 capitole de formulare si modele inspirate din practica judiciara
•    aproximativ 200 de formulare si modele de urmarire penala si acte procedurale si procesuale
•    bibliografie atent selectata pentru aprofundarea aspectelor teoretice

Puncte forte:
•    lucrare realizata integral in baza prevederilor noilor Coduri penale
•    cele mai uzuale formulare si acte procesuale sistematizate pe capitole
•    indrumar practic pentru cei care debuteaza in profesie
•    formularele sunt inspirate din practica judiciara a organelor de cercetare penala ale Politiei si Parchetului
•    instrument de lucru pentru organele judiciare sau avocatii care activeaza in domeniul penal
•    index alfabetic bogat     

Public tinta:
Demersul autorului este motivat de dorinta de a oferi un indrumar practic pentru cei care debuteaza in profesie (absolventi ai facultatilor de drept, dar mai ales ai Academiei de Politie), dar si de a veni in sprijinul organelor judiciare sau avocatilor care activeaza in domeniul penal.

Detalii tehnice
Data aparitiei22 iul. 2014
Categorie generalaVariae
Numar pagini560
Tip copertaCarte brosata
Editiea 3-a
Alti clienti au cumparat si
DE ACELASI AUTOR - Mirel Dumitru