Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drepturile si obligatiile parintilor in cazul separarii

• Parinti necasatoriti • Nu convietuiesc impreuna • Parinti divortati
ISBN/ISSN: 978-606-27-2030-8
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 60,00 RON
51,00 RON
Disponibilitate: Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari!

In Romania, un copil din trei e nascut in afara mariajului” – Hotnews, 14 mai 2022
Rata divorturilor in Romania s-a dublat in ultimele decenii. Una din patru casatorii se finalizeaza cu divort” – Capital, 19 ianuarie 2022
Titluri de presa precum cele de mai sus sunt tot mai des intalnite in mass-media ultimilor ani. Ele semnaleaza o realitate din ce in ce mai prezenta in societatea romaneasca, caracterizata printr-o mobilitate si o dinamica accentuata a relatiilor de familie si de cuplu, in general. Este un fenomen social care genereaza, la randul sau, o intreaga paleta de probleme juridice (unele de-a dreptul litigioase), mai ales in ceea ce priveste drepturile copiilor rezultati din casatoriile/relatiile ce se destrama.

Ca avocat specializat in Dreptul familiei, Dana DOBRIN-FATOL s-a aflat de nenumarate ori in fata parintilor separati ori divortati, observand cata nevoie au acestia de o detaliere a chestiunilor juridice care ii privesc pe ei si pe copiii lor. Experienta de 10 ani, dobandita ca avocat, este transpusa in acest ghid practic, care analizeaza principalele chestiuni litigioase ce intervin adesea intre parintii necasatoriti, parintii care nu convietuiesc impreuna sau divortati.
Sunt prezentate succint: notiunile de „familie”, „rudenie”, „filiatie”, actiunile privind filiatia, situatia juridica a copiilor conceputi prin reproducere umana asistata medical, exercitarea autoritatii parintesti, drepturile si indatoririle parintesti, protectia drepturilor copiilor in cazul indeplinirii defectuoase a indatoririlor parintesti, executarea hotararilor judecatoresti.

Cartea ofera, de fapt, o sinteza a tuturor informatiilor juridice relevante pentru fiecare dintre aceste teme, incluzand:
•    trimiteri la dispozitiile din actele normative (cadru legal), urmate de explicatii sintetizate, intr-un limbaj usor accesibil;
•    opinii din literatura juridica de specialitate;
•    extrase din jurisprudenta europeana – hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului si ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene;
•    extrase din deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
•    extrase din jurisprudenta nationala – judecatorii, tribunale, curti de apel;
•    propuneri de lege ferenda.

Prin aceasta lucrare am vrut sa evidentiez ca si copiii au propriile drepturi, ocrotite legal, drepturi care nu trebuie in niciun caz sa fie afectate de relatia, uneori defectuoasa, dintre parinti. Iar in cazul in care unul dintre parinti se va abate de la respectarea lor, acestea pot fi aparate pe calea justitiei nu doar de catre celalalt parinte, ci si de catre orice parte interesata ori de autoritatile statului.
Dupa studierea acestui ghid practic, am speranta ca fiecare va avea o intelegere mai clara a drepturilor si a obligatiilor sale ca parinte, nu doar la nivel teoretic, ci si practic. Parintele este primul garant al drepturilor copilului si primul titular al drepturilor si obligatiilor privind persoana acestuia, iar acest rol trebuie privit cu maxima seriozitate.”

Dana DOBRIN-FATOL

Important!
Aceasta lucrare cuprinde inclusiv noile modificari legislative aduse prin:
•    Legea nr. 105/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, precum si pentru abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice;
•    Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor acte normative.

 

Detalii tehnice
Data aparitiei20 iul. 2022
Categorie generalaVariae
Numar pagini400
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE - Dreptul familiei
-15%
In curand
Drept civil. Familia Marieta Avram ed 2022

Drept civil. Familia. Editia a 3-a

Casatoria. Rudenia si afinitatea. Adoptia. Autoritatea parinteasca. Obligatia de intretinere. Regimurile matrimoniale
160,00 RON 136,00 RON

In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

The appearance in law. L’apparence en droit
300,00 RON 270,00 RON