Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul Uniunii Europene

ISBN/ISSN: 978-606-522-665-4
Editura: Hamangiu
18,30 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea este un instrument practic si eficient practicienilor in drept, studentilor facultatilor de drept cat si  altor categorii de persoane interesate in cunoasterea, aprofundarea si aplicarea dreptului Uniunii Europene, ce constituie o ordine juridica proprie, integrata in sistemele de drept ale statelor membre.

Din aceasta perspectiva, lucrarea contine prevederi privind dreptul Uniunii Europene privit ca parte integranta a Dreptului International, izvoarele si principiile generale si fundamentale de drept international in care se integreaza, ierarhia normelor de drept international. Reuneste prevederi privind Dreptul Constitutional al Uniunii Europene si sistemul de Drept al Uniunii Europene pornind de la normele originare din dreptul Uniunii Europene: Tratatele fondatoare, Tratatele de aderare si alte Tratate si Protocoale, cat si normele derivate ale Dreptului UE – actele institutiilor Uniunii Europene si domeniile de reglementare, precum si aspecte privind regulile generale inerente ordinii juridice a Uniuni Europene, ordine juridica proprie promovata independent de ordinea juridica nationala a statelor membre.

Analiza ordinii juridice a Uniunii Europene, a fost efectuata si in contextul efectului direct al normelor obligatorii din dreptul Uniunii Europene in dreptul intern al statelor membre, in contextul obligatiei de interpretare uniforma a dreptului Uniunii Europene in toate statele membre, in vederea asigurarii efectului deplin al acestora, in conformitate cu Hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntate in interpretarea tratatelor, validitatea si interpretarea actelor adoptate de institutiile, organele, oficiile sau agentiile Uniunii, fiind analizata, in acest sens, jurisprudenta relevanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind modul de aplicare a normelor din dreptul Uniunii Europene.

Jud.dr. Diana Alina ROHNEAN

Capitolul I. Dreptul Uniunii Europene, parte componenta a dreptului international 

1.1. Izvoarele Dreptului International

1.1.1. Tratatul

1.1.2. Conventiunea

1.1.3. Cutuma

1.2. Principiile fundamentale si generale ale Dreptului International 

1.3. Ierarhizarea normelor Dreptului International 

Capitolul al II-lea. Sistemul de drept al Uniunii Europene 

2.1. Consideratii privind formarea dreptului Uniunii Europene

2.2. Izvoarele dreptului Uniunii Europene: Tratatele Fondatoare, Tratatele de aderare, alte Tratate si Protocoale

2.3. Normele derivate din Dreptul UE – actele institutiilor UE: Regulamente, Directive, Decizii, Recomandari si Avize si domeniile de reglementare ale acestora

2.3.1. Regulamentul

2.3.2. Directiva 

2.3.3. Decizia 

2.3.4. Recomandarile si avizele 

2.4. Principiile generale ale dreptului Uniunii Europene

2.5. Reguli generale inerente ordinii juridice a Uniunii Europene, promovate independent de ordinea juridica nationala

2.6. Efectul direct al normelor obligatorii din dreptul UE in dreptul intern al statelor membre 

2.7. Obligatia de interpretare uniforma a dreptului UE in toate statele membre, in conformitate cu Hotararile CJUE pronuntate in interpretarea tratatelor, validitatea si interpretarea actelor adoptate de institutiile, organele, oficiile sau agentiile Uniunii

Detalii tehnice
Data aparitiei13 dec. 2011
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini116
Tip copertaCarte brosata