Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul climei

Regimul juridic al combaterii si atenuarii incalzirii globale si adaptrii la efectele schimbarilor climatice
ISBN/ISSN: 978-606-39-0780-7
60,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

La o jumatate de secol de acumulari normative specifice si circa 40 de ani de afirmare ca disciplina stiintifica, Dreptul mediului adauga in ultimele decenii un nou capitol dens, dinamic si reprezentativ de reglementari si contributii teoretice novatoare. Complementara si in interdependenta cu celelalte probleme ecologice majore – poluarea generalizata si biodiversitatea –, provocarea climatica a generat un regim juridic prin excelenta international si cu vocatie universala privind combaterea si atenuarea incalzirii globale, precum si adaptarea la schimbarile climatice. Promotor al unor concepte, principii si instrumente novatoare de atingere a obiectivelor climatice asumate, el isi revendica deja, in virtutea particularitatilor evidente pe care le prezinta, o anumita autonomie si pretentia de Drept al climei. Si aceasta cu atat mai mult cu cat prin Pactul verde (Green Deal) al Uniunii Europene, urgenta climatica a impus obiectivul neutralitatii emisiilor de dioxid de carbon si a creditat tranzitia ecologica ca o strategie continentala de crestere durabila.
In premiera nationala si inca printre putinele la nivel mondial, lucrarea de fata propune o radiografiere a corpusului juridic aferent si o analiza stiintifica a datelor fundamentale ale ineditei discipline stiintifice.
 
Prof. univ. dr. Mircea DUTU, directorul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane (ICJ) si presedintele Universitatii Ecologice din Bucuresti (UEB)
 
 
Lucrarea domnului Mircea Dutu demonstreaza faptul ca „asistam la nasterea si dezvoltarea unui ansamblu de reglementari ce se constituie intr-un regim juridic particular si reclama o inedita disciplina stiintifica, precum si la emergenta unui nou drept fundamental, la o clima stabila in cadrul unui fenomen denumit dreptul climei, aflat in plina desfasurare”.
Asa cum arata autorul, un regim juridic complex a luat nastere pentru a sustine raspunsul international la problematica schimbarilor climatice. La baza efortului international se afla Conventia-cadru privind schimbarile climatice, Protocolul de la Kyoto si Acordul de la Paris.
Cartea ofera, in cele sapte capitole, o imagine de ansamblu cuprinzatoare a legislatiei internationale privind schimbarile climatice si evalueaza toate instrumentele si conventiile internationale relevante care stau la baza regimului juridic international al climei.

Bogdan Bucatariu

Detalii tehnice
Data aparitiei25 feb. 2021
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini362
Tip coperta145x205 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR - Mircea Dutu
Indisponibila
Protectia juridica a patrimoniului cultural si natural - Dutu, Lazar, Predescu

Protectia juridica a patrimoniului cultural si natural

Volum dedicat Centenarului Marii Uniri si Anului european al patrimoniului cultural
45,00 RON 45,00 RON
Indisponibila
Imagine Dreptul mediului. Editia a 4-a